130 let
Sochař, malíř a zakládající člen skupiny Tvrdohlavých František Skála

Sochař, malíř a zakládající člen skupiny Tvrdohlavých František Skála | foto: Jan Zatorsky, Lidové noviny

Skálovu výstavu z chleba a kostí navštívily tisíce lidí

Kultura
  •   13:11
PRAHA - Výstava sochaře, malíře a zakládajícího člena skupiny Tvrdohlaví Františka Skály v olomouckém Muzeu umění se podle organizátorů zařadí k nejnavštěvovanějším výstavám v těchto prostorách v posledních letech.

Dosud si nejvýznamnější přehlídku Skálovy dosavadní tvorby nenechalo ujít více než 11 tisíc lidí. Expozici si mohou lidé prohlédnout v Olomouci do 19. srpna. Poté se bezmála tři stovky exponátů přestěhují do Bukurešti.

"Už týden před koncem je zřejmé, že se Skálovo Muzeum zařadí k nejnavštěvovanějším výstavám posledních let. Dosud si ji prohlédlo 11 036 lidí. Větší návštěvností se mohou pochlubit jen výstavy Victora Vasarelyho z roku 2007, Josefa Lady z roku 2008 a největší projekt v historii olomouckého muzejnictví - výstava Olomoucké baroko z roku 2010," uvedl mluvčí muzea.

Skálova výstava v Olomouci

Výstava je podle kurátora Michala Soukupa zcela výjimečná. "Podařilo se nám zapůjčit z veřejných galerií i soukromých sbírek takový výběr děl, které Skálovu tvorbu představují v dosud nevídaném průřezu a to od samotných počátků v osmdesátých letech až do současnosti," uvedl kurátor.

Reprezentativní je podle něj zastoupení výtvarných žánrů, kterým se autor věnuje, i materiálů, s nimiž pracuje. Využívá nejen klasické materiály, ale pracuje například i s molitanem, uhlím, chlebem či kostmi.

Legendární exponáty

Téměř 300 exponátů najdou lidé ve dvou výstavních sálech. Nechybějí zde ani "legendární" exponáty, například molitanový elvisovský oblek z roku 1994, ve kterém dodnes vystupuje s kapelou MTO Universal Praha, série Hlav duchů z mořských řas, více než dvoumetrová svítící plastika lesního ducha Lesojana nebo všechny Skálovy vlastnoručně vyrobené a funkční kytary.

K výstavě, která se z Olomouce přestěhuje do bukurešťského Národního muzeu současného umění, vyšla česko-anglická publikace. Knížka, která představuje řadu starších a zvláště novějších prací autora, volně navazuje na publikaci František Skála z roku 2004, jejichž posledních několik výtisků je v olomouckém muzeu v prodeji.

  • Vybrali jsme pro Vás