130 let
Francouzská skupina Skip The Use

Francouzská skupina Skip The Use | foto: Reprofoto

Rozhovor

Skip The Use: Že jsme francouzští Bloc Party? Četli jsme o nich

Colours of Ostrava
  •   7:00
Víkend a s ním dvanáctý ročník festivalu Colours of Ostrava se velmi rychle blíží. Jednou z kapel, které se v Česku díky němu ukážou poprvé, je francouzská elektrorocková partička Skip The Use. “Rádi hrajeme před obecenstvem, které neznáme,” říká Mat Bastard, frontman a zpěvák kapely v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Dnes už jsou Skip The Use ve Francii zavedenou značkou, jaké ale byly vaše začátky?
Před osmi lety jsme si nejdřív založili punkrockovou kapelu Carving a objížděli Francii. Když jsme před pěti lety natáčeli další desku, tři písničky zněly zcela jinak než ostatní – byl to rock´n´roll říznutý elektrem. Nadchlo nás to, rozhodli jsme se jít tímto směrem. Postavili jsme novou skupinu Skip The Use a změnili způsob tvorby naší hudby. Teď vím, že to bylo dobré rozhodnutí.

Kdo jsou Skip The Use

  • Francouzská kapela se zformovala v roce 2008 na platformě dřívější punkové skupiny Carving. Na kontě má zatím dvě desky, ta poslední Can Be Late obsahuje hity Ghost či Give Me Your Life.
  • Skip the Use tvoří Mat Bastard (zpěvák), Yan Stefani (kytarista), Jay Gimenez (basová kytara), Lio Raepsaet (klávesy) a Manamax Catteloin (bicí).
  • V české premiéře se předvedou v sobotu 20. července na festivalu Colours of Ostrava.

Lidovky.cz: Nezasteskne se vám někdy?
Máme pořád tu energii a na pódiu jsme zůstali punkery. Když jsi jím byl jednou, zůstaneš jím napořád, ale nemusíš k tomu stále používat stejné nástroje. Je jen na tobě rozhodnout se a pokročit dál.

Lidovky.cz: Zformovali jste se ve městě Ronchin poblíž Lille. Jak těžké bylo prosadit se odtud?
Je to chudá oblast a kapely to tam mají složité. Měli jsme výhodu, že jsme byli populární a dělali jsme hudbu, která se líbila každému.

Lidovky.cz: Vzpomeneš si, co bylo impulsem k zapojení elektroniky?
Poslouchali jsme mnoho současných anglických kapel jako Franz Ferdinand a pak taky ty starší Led Zeppelin a Rolling Stones. K tomu jsme si pustili desku Cross od Justice a ti nás naučili, jak udělat rock´n´roll s keyboardem. Ze všeho jsme si pak udělali vlastní zvuk.

Lidovky.cz: I přesto je to vlastně takové poznávací znamení francouzských kapel.
Jsme rádi, že jsme Francouzi stejně jako Daft Punk, kteří spustili revoluci po celém světě, a pyšní za to, že jsme přátelé Justice.

Lidovky.cz: Četl jsem, že vy sami máte rádi The Hives, ale francouzští novináři vás srovnávají zase s Bloc Party. Tak jak to je?
Popravdě Bloc Party ani moc neznám. Sice jsem o nich četl samé dobré věci, ale nemám ani jednu jejich desku. Takže díky za to, pokud to o nás říkají.

Lidovky.cz: Poslední desku vám produkoval Tim Goldsworthy (UNKLE, LCD Soundsystem). Jak ovlivnil vaši hudbu?
Je zvyklý pracovat sám, takže si dělá album, jak uzná za vhodné jen on. Někdy to bylo velmi dobré, jindy zase... Nechci říct, že špatné, ale prostě se rozhodl dát naším skladbám svůj vlastní zvuk. My v kapele ale pracujeme jinak, já s kytaristou vymyslím hudbu a pak k ní píšu text. Proto jsme se rozhodli příští desku natáčet se dvěma producenty a víc se do toho zapojovat.

Lidovky.cz: Takže nový materiál se už rýsuje?
Máme sedm písniček, deska vyjde začátkem příštího roku. Je to skutečný rock´n´roll. Od alba máme velká očekávání.

Lidovky.cz: Zajímalo by mě, jak to děláš, že jednou zníš jako kovaný britpopový zpěvák a jindy zase jako reggae MC.
Jsem velký fanoušek hudby. Miluju reggae, punk, HC, elektro. Musím být schopný zazpívat všechno, co po mně kapela chce, třeba i zaječet metal. Užívám si to. Moje práce je můj koníček.

Lidovky.cz: Kde svou hudbu slyšíte nejraději? V klubech nebo na velkých festivalech?
Už jsme měli pár opravdu velkých show s projekcí, světelným parkem a doprovodnou kapelou. Ale taky mnoho těch menších. V klubu se 600 lidmi, kde každému vidíš do tváře, je to víc punkové. Ale hrát naší hudbu je pocta všude.

Lidovky.cz: Colours of Ostrava bude váš první koncert v Česku. Co čekáte?
Rádi hrajeme před publikem, které neznáme, může reagovat jinak, než jak jsme zvyklí. Když potkáš někoho s jiným pohledem na věc, můžeš se od něj spoustu naučit. Je to vždycky velký zážitek, když poznáváme něco nového. Navíc co víme od několika kapel, Colours je skvělý festival.

Lidovky.cz: Bonbónkem vašich koncertů bývá předělávka hitu Song 2 od Blur. Dočká se i Ostrava?
A co ty, ty bys ji chtěl slyšet?

Lidovky.cz: Jo.
OK, takže ano. Až ji začneme hrát, musíš přijít a lidem okolo říct, žes ji vybral ty. A pak mi řekneš, jestli to bylo dobré, nebo ne.

Autor: Ondřej Stratilík