Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Školáci rozdělili další tisíce na pomoc druhým

Pomůcky pro nevidomé foto: www.ctenipomaha.cz

Osobní asistence pro děti se zrakovým a kombinovaným postižením, jízda do školy pro postižené děti a přístřešky pro koně - to jsou aktuálně naplněné charity v rámci projektu Čtení pomáhá. Do projektu se zapojilo už přes 62 tisíc dětí a hranice šesti rozdělených milionů bude brzy překonána.
  9:00

A jak vypadají jednotlivé charity? Osobní asistence podporuje děti různého věku ve všech činnostech, při nichž potřebují pomoc od druhých. Ale nejen to, osobní asistenti se spolupodílejí na rozvoji schopností a dovedností dětí, zprostředkovávají jim kontakt s jejich vrstevníky, tráví si nimi volný čas. Jsou tak společně s rodinami dětí jejich velkou oporou. Sto dvacet tisíc korun - to je částka, kterou se mladým čtenářům podařilo darovat na tento charitativní projekt. Šestiletý Petr a čtyřletý Sam, oba s kombinovaným zrakovým a sluchovým postižením, patnáctiletý David a sedmiletý Jakub, kteří prodělali mozkovou obrnu a mají oční vadu, se nyní díky Čtení pomáhá mohou těšit na podporu v podobě těchto osobních asistentů.

Mladí čtenáři pomohli ale i dalším dětem, které se narodily s postižením. Částkou sto tisíc korun přispěli na jejich dopravu do školy. Každý den na ně bude čekat auto Maltézské pomoci, které je dopraví tam i zpět.

Děti dále přispěly částkou osmdesát tisíc korun na vystavění přístřešků pro koně, které díky občanskému sdružení Koníček pomáhají lidem vyrovnávat se s jejich potížemi. Hipoterapii a hiporehabilitaci využívají lidé s mentálním, fyzickým i kombinovaným znevýhodněním, ale také třeba děti s výchovnými problémy a ze sociálně slabších rodin či senioři.

Na pomoc dětí čekají ale i další potřební. V každé chvíli mají mladí čtenáři na výběr z deseti různých charitativních projektů. Oblíbená je mezi mladými čtenáři pomoc zvířatům v nouzi a asistenčním psům.

Autor: