Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Skupova Plzeň nabídne setkání s dvorním loutkářem Tima Burtona i možnost vyrobit si vlastní loutku

Kultura

  14:00
PLZEŇ - Na letošní mimořádný ročník festivalu Skupova Plzeň přijede v září dvorní loutkář režiséra Tima Burtona Peter Saunders. Při své první návštěvě v Česku ukáže návštěvníkům festivalu své originální filmové loutky a nabídne i tvůrčí dílny. Skupova Plzeň se koná jako bienále, letos je ale kvůli programu Evropského hlavního města kultury (EHMK) Plzeň 2015 mimořádně mimo dvouletý rytmus a není soutěžní. Nabídne to nejlepší z loutkového divadla čtyř kontinentů.,

Z filmu Mrtvá nevěsta Tima Burtona. foto: Warner Bros

„Peter Saunders a jeho ateliér McKinnon and Saunders spolupracoval s Timem Burtonem na filmech Mrtvá nevěsta, Mars útočí nebo Frankenweenie, ze Saundersovy dílny však vzešli i další slavní hrdinové animovaných filmů, například Bořek Stavitel, postavy ze snímku Fantastický pan Lišák, Slepičí úlet, Pošťák Pat či loutky z mistrovských děl mága britského loutkového filmu Barry Purvese,“ uvedl ředitel festivalu Jakub Hora.

Saunders se návštěvníkům poprvé představí při venkovní projekci Burtonova filmu Frankenweenie 4. září večer v Proluce. Film uvede a přiveze i originální loutky z něj.

Z filmu Tima Burtona Frankenweenie

Technologie filmových loutek Saunders pak podrobně představí 6. září v dílnách Divadla Alfa. Lidé se budou moci podívat do útrob filmových loutek a seznámit se s způsoby jejich ovládání. Dnešní filmové loutky jsou podle Hory tak precizně vypracované, že laik je ve filmu stěží rozezná od počítačových 3D modelů. V dílnách divadla vyrostou i dva filmové ateliéry a lidé si v nich vyzkouší, jak se s loutkami z Burtonových filmů natáčí.

Skupova Plzeň nabídne zájemcům i možnost vyrobit si vlastní loutky. Poslední srpnový víkend, vždy po poledni, se otevřou loutkářské dílny v sadovém okruhu v Proluce. Přední český výtvarník Miroslav Trejtnar zde bude vyrábět s dětmi jednoduché marionety a technolog a herec Divadla Alfa Vladimír Sosna jim ukáže, jak si vyrobit loutky z dostupných materiálů. S Trejtnarem si během festivalu vyzkouší loutkáři také výrobu tradiční trikové marionety Smrtky, unikátní workshop využití videoprojekcí v divadle chystá Kalle Nio z Finska, legenda světového loutkového divadla Neville Tranter připravuje na festival workshop interakce s loutkou.

Loutkový Elvis i vzpomínky na holocaust

Australan Nevill Tranter uvede také isncenaci Král, která přináší osobitý pohled na poslední roky života krále rock n´rollu Elvise Presleyeho. 

Co se stalo s Elvisem Presleym? Z inscenace Král Nevilla Trantera

K dalším zajímavým zahraničním hostům patří japonský loutkář Noriyuki Sawa, který připravil představení inspirované knihou Miyazawy Kenjiho - lyrický příběh malého hudebníka a jeho cesty říší hudby a říší zvířat slavil úspěch na největším japonském festivalu loutkového divadla v Iidě a následně v řadě japonských měst.

Uvedeno bude také vrcholné představení hvězdy izraelského (i světového) loutkového divadla Yael Rasooly na pomezí kabaretu a loutkového divadla, inspirované událostmi holocaustu. 

Mimořádný ročník Skupovy Plzně chystá celkem 66 představení, podílet se na nich bude 15 zahraničních a deset českých souborů. 

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...