Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Skutečnost bývá děsivá. Nevyjasněné záhady znovu lákají diváky k řešení vražd a únosů

Seriál Nevyjasněné záhady (2020). foto: NETFLIX

LOS ANGELES - Netflix přidal do své nabídky nové díly obnoveného seriálu Nevyjasněné záhady (Unsolved Mysteries). Volné pokračování kultovního seriálu z osmdesátých a devadesátých let předkládá novou várku skutečných případů bez jasného konce.
  5:00

Dokumentární série Nevyjasněné záhady vznikla v Americe v roce 1987 pod dohledem tvůrčí dvojice John Cosgrove a Terry Dunn Meurer. Seriál divákům předkládal hlavně nevyjasněné zločiny - vraždy, únosy a lidská zmizení. Docházelo ale i na nevysvětlitelné paranormální jevy. 

Seriál Nevyjasněné záhady (2020).
Seriál Nevyjasněné záhady (2020).

První zářezy

Mimochodem, v páté sérii původního seriálu si ve dvanácté epizodě zahrál oběť vraždy dnes velmi populární herec Matthew McConaughey. Tehdy to byla pro neznámého McConaugheyhojedna z úplně prvních rolí. 

Nevyjasněné záhady vybízely veřejnost, aby pomocí telefonní linky a později i internetových formulářů dávala tipy, co se v daných případech stalo. Nemuselo jít o přímou stopu, ale třeba jen o originální návrh řešení záhady. Seriál měl úspěch nejen u diváků, ale i u policie. Údajně se od jeho vysílání vyřešila například zhruba polovina záhad zahrnujících pohřešované osoby.

Poněkud vtipně dnešní optikou pak působily záhady nadpřirozených jevů. Svým vytržením z běžné reality a snad přílišné senzacechtivosti v mnohém připomínaly pozdější velmi populární seriál Věřte nevěřte.

Zábavní gigant Netflix se rozhodl seriál, který oficiálně skončil v roce 2010, oživit. Přizval si k tomu oba původní tvůrce. Nové Nevyjasněné záhady lákají na docela jiný formát. Místo čtyř záhad na jeden díl nabízí nové díly seriálu jen jednu záhadu na díl. Díky tomu je možné ponořit se více do hloubky.

První šestice dílů (Netflix slibuje dalších šest na podzim) nabízí děsivou, ale pestrou sbírku témat - nevyjasněnou vraždu celé rodiny, rychlý únos z kadeřnictví nebo sebevraždu, v níž je zmatené snad úplně vše. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!