Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sladká zbraň i droga. Film o boji proti cukrárenské lobby

Slovensko

  15:00
PRAHA - O tom, že cukr konzumujeme v nadměrném množství, se ví už dlouho, ale považovat ho za drogu? Podle Andrey Culkové, režisérky filmu Cukr blog, bychom měli. Její intimně a zároveň investigativně laděný dokument popisuje cestu od diagnózy těhotenské cukrovky k pátrání po skrytých souvislostech cukrárenské mafie. Film má premiéru na festivalu Jeden svět.

Cukr blog - intimní pátrání o „sladké závislosti“ podle Andrey Culkové. foto: Jeden svět

Příběh Cukr blogu začíná ve chvíli, kdy režisérka Andrea Culková zjistí, že trpí těhotenskou cukrovkou. Matka dvou dětí je v šoku z toho, že by svým chováním mohla ublížit ještě nenarozenému potomkovi a vydává se na cestu života bez cukru. Zjišťuje, že cukr je vlastně všude a vyhnout se mu znamená úplně změnit svůj jídelníček a způsob stravování. Tím ale její cesta teprve začíná.

Culková začne pátrat po tom, jak přesně cukr ovlivňuje lidské zdraví, včetně vývoje mozku u dětí, a postupně dochází k závěru, že cukr je nebezpečná droga ovládající celou naši společnost. Zkoumá způsoby, proč cukr takto působí na náš organismus a proč na něj tak snadno vzniká závislost. Hledá oporu u odborníků z celého světa, a postupně odkrývá netušené souvislosti mezi nemocemi, poruchami chování a nadměrnou konzumací cukru, která je celosvětově podporována výrobci cukrovinek, pro které je to jeden z nejvýnosnějších obchodů. 

Režisérka hovoří s profesionály z řad lékařů a nutričních odborníků, kteří ji v jejím snažení podporují a přidávají další a další argumenty. Například podle doktora Kesslera, bývalého komisaře FDA (Food and Drug Administration), citovaného v dokumentu, potravinářský průmysl vědomě vyrábí jídlo s nadbytkem cukrů, tuků, soli a dalších přidaných látek, které ovlivňují naše myšlení a vyvolávají závislost. Otázka zdravotní se tak mění v otázku politickou. Culková si klade otázku, co v takové situaci dělat, a odpovídá vlastní osobní angažovaností. Do boje proti cukrové závislosti zapojuje celou svou rodinu a v rámci natáčení dokumentu pořádá i osvětové přednášky a rozjíždí vlastní anticukrovou kampaň... 

KineDok propojí tvůrce s diváky

Smínek Cukr blog je zároveň vlajkovou lodí nového projektu alternativní distribuce dokumentárních filmů nazvané KineDok, který se v rámci premiéry filmu představí 6. března od 20.30 v prostorách La Fabrika-Slévárna. „Projekt se snaží oslovit příznivce autorských dokumentů, kteří jsou přesvědčeni, že si tyto filmy zaslouží velké plátno a debaty s jejich tvůrci či zajímavými hosty,“ říká Jana Ripplová, hlavní koordinátorka projektu KineDok. 

Režisérka Andrea Culková (vpravo) diskutuje s Pavlínou Kalandrovou (Kancelář Kreativní Evropa) při prezentaci svého dokumentu.

KineDok podle ní přivítají také diváci, kteří dávají přednost společně sdíleným zážitkům a ocení svébytného ducha nejrůznějších alternativních prostor. „Nemluvě o možnosti propojení s komunitou podobně smýšlejících lidí v pěti zemích a aktivního zapojení do této alternativní distribuční sítě,“ dodává Ripplová. 

V rámci projektu KineDok se bude promítat celkem dvanácti snímků v nejrůznějších alternativních prostorách, a to nejen v České republice, ale také  na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Chorvatsku. Mezinárodní projekt, zaštítěný Institutem dokumentárního filmu, spoléhá na místní distributory a komunity mladých lidí se zájmem o autorský dokument.

Kromě Sugar Blues je v nabídce KineDoku také dokument Veroniky Liškové Danielův svět odvážně přibližující život lidí s pedofilní sexuální orientací či osmiletá detektivní výprava slovenského režiséra Roberta Kirchhoffa o právu na spravedlnost Kauza Cervanová, která zahýbala slovenskou společností. Zastoupen bude i vizuálně zajímavý snímek Comeback, v němž se režisér Miro Remo zaměřil na základě pohnutých životních příběhů dvou slovenských trestanců na problematiku recidivy. Ve výběru budou také  oceňované polské, rumunské či chorvatské dokumenty.

.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!