130 let

Protagonisté filmu Štěstí (zleva) Pavel Liška, Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová a režisér Bohdan Sláma se radují z ocenění. | foto: René Volfík, ČTK

Slámovo Štěstí vyhrálo festival Finále

Kultura
  •   12:22
PLZEŇ - Vítězem 19. ročníku festivalu českých filmů Finále se dnes v Plzni stal celovečerní film Bohdana Slámy Štěstí. Psychologicky laděný obraz ze života dnešních mladých lidí z provinčního města získal hlavní festivalovou cenu Zlatého ledňáčka.
Slavnostní předávání cen poprvé v historii festivalu vysílala v přímém přenosu Česká televize.
V kategorii dokumentů do 30 minut zvítězil snímek Lucie Králové Děti z Hartmanic. Snímek zachycující pátrání dětskou kamerou po stopách židovských spoluobčanů natočilo osm dětí ze šumavských Hartmanic ve věku od 11 do 15 let.

Zlatého ledňáčka pro nejlepší dokument nad 30 minut si z Plzně odváží Zdeněk Novotný Bričkovský za dokument Legenda o ptačím vejci. Je to film o hledání šamanova srdce a o spojení skutečnosti s legendou.

Cena za nejlepší herecký výkon připadla na základě hlasování čtenářů Mladé fronty DNES Vojtěchovi Kotkovi za roli ve filmu Rafťáci. Kotek si pro cenu na podium doslova doběhl, protože právě při vyhlašování přijel z natáčení jiného snímku.

Rafťáci vyhráli také Cenu diváků. Nejvíce ocenění posbíral snímek Jana Švankmajera Šílení, jehož scénář volně vychází z motivů povídek Edgara Allana Poea a z textů markýze de Sade.

Získal Zvláštní ocenění mezinárodní poroty celovečerních filmů, Cenu Don Quijote poroty F.I.C.C. a Cenu studentské poroty. Studentská porota letos udělila také zvláštní ocenění filmu Coming Soon, který režíroval Sir Tijn Po.
Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat