Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Slavné snímky New Yorku vystavuje pražská galerie

Kultura

  13:32
PRAHA - Známé černobílé snímky New Yorku od fotografa Andrease Feiningera, které zdobí kavárny a restaurace po celém světě, hostí Dům U Kamenného zvonu. Retrospektivní výstava nese název That's Photography (To je fotografie) a návštěvníkům ve dvou patrech představí více než 200 snímků, které tento průkopník moderní fotografie vytvořil během své více než 50 let trvající kariéry.

Pohled na Manhattan foto: Andreas FeiningerReprofoto

Expozice se veřejnosti otevře už tento pátek a v unikátních prostorách galerie setrvá až do 23. října. "Feiningerovy snímky visí v téměř každé kavárně a restauraci, v Česku i ve světě. Chceme tak návštěvníky upozornit, kdo je vlastně autorem černobílých fotografií, se kterými se prakticky denně setkávají," řekl autor koncepce výstavy Tomáš Pospěch.

Expozice je rozdělena ne dvě související části. V prvním patře jsou především snímky staršího data z německého Hamburku nebo New Yorku.

Silnice 66, Arizona, 1953 - pro časopis LIFE

Vystaveny jsou zde i výtisky časopisu Life, jehož byl Feininger dlouholetým fotoreportérem a poté i obrazovým editorem. První poschodí Domu U Kamenného zvonu okupují také Feiningerovy fotoaparáty, které v poválečné době používal. Expozici navíc doplňují nahrané autentické zvuky, které stroje při fotografování vydávají. Ve druhém patře jsou pak stejné motivy, jenž ale autor nasnímal o několik let později.

Stěžejními náměty jsou pro Feiningera veškeré přírodní i lidské výtvory.

Fotografoval budovy, mrakodrapy, stroje, dělníky i přírodní motivy jako jsou kosti zvířat, pouště, květiny, detaily listů nebo mušle. "Při pohledu na mušli, květiny nebo motýlí křídlo nepřemýšlím o estetice. Vidím je jen tak, jaké opravdu jsou," okomentoval kdysi svou tvorbu sám autor.

Nádraží Dearborn Station, Chicago, 1941

Kompozičně dokonalé snímky, ve kterých se autor nevyhýbá ani technickým experimentům, byly blízké i českým avantgardním fotografům. Kurátoři proto na stěny galerie promítají snímky Josefa Sudka, Václava Chocholy a dalších autorů. Feininger během svého života pracoval a žil v několika světových městech včetně Hamburku, Stockholmu nebo milovaného New Yorku.

Právě odtud pocházejí autorovy zřejmě nejslavnější snímky městských čtvrtí, obyvatel i architektonických dominant metropole. Na výstavě nechybí ani autorovy autoportréty a snímky jeho blízkých nebo kolegů. Několikrát Feininger zvěčnil i svého otce, malíře Lyonela Feiningera.

Fotograf architekt

Andreas Feininger se narodil v Paříži v roce 1906. Na fotografii oceňoval zejména její schopnost vygenerovat nepřeberné množství detailů, ale zároveň i její jednoduchost a uspořádanost. "Zdá se mi, že mám více společného s tím, jak se na svět dívá vědec než výtvarník," prohlásil jednou Feininger.

Kromě fotografie se věnoval i architektuře, kterou i vystudoval. Zemřel v New Yorku 18. února 1999 ve věku 92 let.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!