Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Slavný pěvec Kwiecien chce ve Stavovském zpívat Dona Giovanniho

Kultura

  20:13
PRAHA - Světově uznávaný polský barytonista Mariusz Kwiecien, v současnosti jeden z nejlepších interpretů Mozartova Dona Giovanniho, by si rád tuto roli zazpíval v Praze. Jedná o tom s vedením pražského Národního divadla (ND). Řekl to na tiskové konferenci v Praze. V roli Dona Giovanniho se Kwiecien proslavil v newyorské Metropolitní opeře (MET) i dalších prestižních operních domech.

Mariusz Kwiecien foto: ČTK

Nová inscenace jednoaktové opery Wolfganga Amadea Mozarta by se ve Stavovském divadle měla uskutečnit zřejmě v příští sezoně, pokud se pěvec s ND dohodne, měl by se nejméně v jednom představení objevit.

Don Giovanni jako přídavek
Poprvé se v české metropoli Kwiecien představí ale již tento čtvrtek ve
Smetanově síni Obecního domu. Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK bude řídit jeho krajan Lukasz Borowicz. Zazní ukázky z italského a ruského repertoáru, v němž se pěvec podle svých slov cítí nejlépe. Jednu z árií z Dona Giovanniho pak přednese jako přídavek, prozradil  novinářům.

S šéfem opery Jiřím Heřmanem se Kwiecien kvůli svému hostování sejde tento pátek. O spolupráci na Donu Giovannim se prý manažeři Kwieciena snažili již dříve. "Je lepší, když se ale mohu domluvit osobně. Není to jen o datech. Manažeři myslí na peníze, ale já bych tomu chtěl dát víc srdce. V Praze jsem poprvé a už jsem si ji zamiloval. Tento sen bych si chtěl uskutečnit, nicméně uvidíme," řekl novinářům. Osmatřicetiletý Kwiecien si také v pátek plánuje prohlédnout Stavovské divadlo. Z české metropole odletí až v sobotu.



Roli Dona Giovanniho zpíval například ve Vídeňské státní opeře a v operních domech v Bilbau, Houstonu, Santa Fe či Seattlu. Jak tvrdí, pokaždé si ji na pódiu užívá, sedí mu prý ideálně po hudební i výrazové stránce. Sám se ale za Dona Juana nepokládá.

Čtvrteční koncert zahájí áriemi z Rossiniho opery Lazebník sevilský, z
Belliniho Puritánů a Donizettiho Favoritky, zaznít by měla ale i ukázka z
role hraběte z Mozartovy Figarovy svatby. Druhá část večera nabídne mimo jiné skladby od Musorgského, Rachmaninova i známou árii z Čajkovského Oněgina Vy mnie pisali...

Mé srdce je v Krakově, říká
Rodák z Krakova byl po svých polských studiích ve 24 letech přijat do
prestižního Lindemannova programu pro mladé umělce v MET. Zanedlouho zde přišly velké barytonové role - Marcella z Bohémy, Silvia z Komediantů, Enrika v Lucii z Lammermooru nebo Escamilla v Carmen. Přibyla i další zahraniční hostování například v San Francisku, Los Angeles, Pařížské opeře, milánské La Scale nebo na festivalu v Glyndebourne. Ačkoli je Kwiecien často na cestách, rád se vrací do svého milovaného Krakova. V současnosti žije v New Yorku, kde je "doma jen kvůli práci a penězům". "Skutečný domov a mé srdce je v Krakově," tvrdí.

Autor: