Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Slovenským filmem roku je Tlumočník. Hereckou cenu si odnesl i Menzel

Kultura

  7:46
BRATISLAVA - Předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti (Slunce v síti) ovládl snímek Tlumočník slovenského režiséra Martina Šulíka. Film získal ocenění v šesti z celkového počtu 16 kategoriích. Dohromady bylo oceněno devět snímků.

Snímek tlumočník (2018). Jiří Menzel a Peter Simonischek. foto: Bioscop

Slovensko-česko-rakouské svérázné road movie Tlumočník, ve kterém si hlavní roli zahrál Jiří Menzel, mělo 12 nominací na slovenskou filmovou cenu. Snímek uspěl také v kategorii nejlepší hraný film.

„Chtěl bych poděkovat Slovenské televizi i České televizi, která film podpořila. Samozřejmě slovenskému Audiovizuálnímu fondu, křestnímu otci všech slovenských filmů. Poděkovat institucím, které podporují na Slovensku kinematografii, je velmi důležité,“ řekl Šulík.

Historický politický thriller Toman režiséra a producenta Ondřeje Trojana, který měl od členů Slovenské filmové a televizní akademie nejvíce, až 14 nominací na slovenskou filmovou cenu, uspěl ve dvou kategoriích. Navzdory tomu skončil lépe, než při březnovém předávání ocenění Český lev 2018, při kterém neproměnil v zisk sošky ani jednu z rekordních 13 nominací.

Ve dvou kategoriích slovenských filmových cen zvítězil také film Hmyz režiséra Jana Švankmajera. Po jedné ceně Slovenské filmové a televizní akademie dostaly v různých kategoriích kromě jiných drama Hovory s TGM, pohádka Čertí brko či slovensko-české drama režiséra Roberta Sedláčka Jan Palach.

Zvláštní ocenění za výjimečný přínos slovenské kinematografii převzal scénárista, dramatik a režisér Ondrej Šulaj. Diváckou cenu zase dostal příběh Něco navíc o dívce s Downovým syndromem.

Autor: