Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Smashing Pumpkins vystoupí opět v Praze

Kultura

  17:00
PRAHA - Do Prahy se po třech letech vrátí slavná americká kapela Smashing Pumpkins. Rocková skupina známá častými změnami v sestavě zahraje 25. listopadu v Incheba Aréně. Předskokany budou Ringo Deathstarr.

Smashing Pumpins při předchozím pražském vystoupení v roce 2008 foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Smashing Pumpkins se do Evropy vypravili poprvé od roku 2008, kdy v rámci turné k albu nazvanému Zeitgeist zahráli také na pražském Výstavišti.

"Přijedou do České republiky ještě před zveřejněním svého nového alba Oceania," uvedla za pořadatele Dominika Janigová. Zpěvák a kytarista Billy Corgan, kytarista Jess Schroeder, bubeník Mike Byrne a baskytaristka Nicole Fiorentinová strávili rok 2011 natáčením desky, která je součástí projektu Teargarden by Kaleydoscope a na pultech se objeví začátkem roku 2012.

"Nové album se vrací zpět k původním divokým kořenům Smashing Pumpkins, jak je důvěrně známe. Je plné atmosféry, melodie a pořádného rocku," sdělil lídr kapely Corgan.

Smashing Pumpkins

Billy Corgan skupinu založil na sklonku 80. let v Chicagu. Debutové album nazvané Gish vydali The Smashing Pumpkins v roce 1991. Počátkem 90. let se na činnosti kapely podepsaly vzájemné nevraživosti mezi jednotlivými členy, problémy s drogami i Corganovy deprese. Přesto se souboru podařilo vydat posluchači i kritikou ceněné album Siamese Dream. Následovala deska Pisces Iscariot, dvojalbum Mellon Collie and the Infinite Sadness a deska Adore.

Skupina prodala miliony desek a získala dvě ceny Grammy, poté se rozpadla a její členové se věnovali sólovým projektům. Smashing Pumpkins se oficiálně rozešli v roce 2000, o šest let později se opět dali dohromady, aby navázali na svou úspěšnou kariéru. Corgan nové spoluhráče sháněl prostřednictvím novinových inzerátů.

Vstupenky na pražský koncert jsou k dispozici za 800 korun v síti Ticketpro.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...