Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zemřel Radan Dolejš, který léta režíroval televizní zábavu. Kapelníkovi legendární skupiny Šlapeto bylo 57 let

Kultura

  21:53
V neděli večer zemřel kapelník souboru Patrola Šlapeto Radan Dolejš. Na sociálních sítích to oznámila zpěvačka z jeho kapely. Dlouho trpěl zdravotními obtížemi.

Radan Dolejš působil jako hudebník, scenárista, dramaturg a kytarista seskupení Patrola Šlapeto. Známý byl také jako režisér televizních zábavných pořadů v televizi. Bylo mu 57 let.

Absolvoval FF UK Praha, obor čeština a dějepis. Studoval také Lidovou konzervatoř Jaroslava Ježka, obor tvorba scénáře a písňového textu. Jeho profesorem byl Jiří Suchý. Od září  Od roku 2017 působil jako profesor na Pražské konzervatoři, kde přednášel dějiny jazzu a moderní populární hudby. 

Jako dramaturg, scenárista a režisér zábavných pořadů pracoval v televizích Nova, Prima, Barrandov i v České televizi, kde byl v letech 2010 – 2011 výkonným ředitelem stanice ČT1.

Radan Dolejš dále působil jako kytarista skupiny Šlapeto, s níž se věnoval hospodským šlágrům a písničkám Karla Hašera. Natočil s ní několik alb, například Ručičky nebojte se, Hašlerky, Zpráva o stavu pražských hospod a dalších. 

Založil také skupinu Patrola, která se věnovala stejnému žánru. Později se přejmenovala na Patrola Šlapeto. 

Zdravotní problémy ho trápily už delší dobu. V loňském roce upadl na tři týdny do kómatu po operaci nohy, do níž dostal sepsi. 

Omlouváme se všem slušným čtenářům za zrušení diskuse pod článkem. Někteří ji bohužel zneužívali k opakovaným vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě. Děkujeme za pochopení, redakce iDNES.cz.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!