Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Smutné oči, tajemná tvář. Geraldine Chaplin dnes slaví 70. narozeniny

Kultura

  15:15
Dcera Charlese Chaplina a jeho čtvrté manželky Oony - a také vnučka dramatika Eugena O'Neilla - se natrvalo zapsala do dějin kinematografie svými rolemi ve filmech jako Doktor Živago, Anna a vlci nebo Eliso, můj živote. Režisérům i divákům učarovala svým osobitým půvabem i vyzrálým hereckým projevem.

Geraldine Chaplin ve filmu Carlose Saury Eliso, můj živote foto: Reprofoto

Geraldine se narodila 31. července 1944 v kalifornské Santa Monica, od roku 1952 však s rodiči odjela do Evropy, kde nakonec zakotvili ve Švýcarsku. Několik let strávila v penzionu pro mladé dámy ve švýcarském Vevey, kde navštěvovala klášterní školu.

ČTĚTE TAKÉ

Později studovala balet v Anglii na Royal Ballet School a několik let úspěšně vystupovala. Nakonec ale následovala otce v herecké kariéře, nejprve na divadelních prknech, poté i před kamerou. Svou první filmovou roli si sice odbyla už v dětství, kdy se mihla ve filmu Světla ramp, celovečerním „dospělým“ debutem však byl až snímek Jednoho krásného letního rána (1964). V tomto filmu režiséra Jacquese Deraye si po boku Jeana-Paula Belmonda zahrála unesenou milionářskou dcerku. 

Geraldine Chaplinová při natáčení filmu Doktor Živago (1965)

Velkou hereckou příležitost pak dostala o rok později, kdy si ji režisér David Lean vybral do jedné z hlavních rolí adaptace Pasternakova románu Doktor Živago.  V dramatu oceněném šesti Oscary si zahrála po boku Omara Sharifa, Julie Christie, Roda Steigera, Aleca Guinnesse dalších významných herců.

Osudové setkání s Carlosem Saurou

Zásadní obrat jí přineslo manželství se španělským režisérem Carlosem Saurou, kterému prý zcela změnila pohled na svět. Zazářila dvojrolí v jeho hořké komedii Peppermint frappé, a dále hrále v jeho filmech Anna a vlci, Maminka slaví 100. narozeniny, Eliso můj živote, Starý dům uprosřted Madridu nebo Zavázané oči. Se Saurou ji pojilo dvanáctileté profesní i životní partnerství, z něhož se narodil syn Shane. Další dítě, dceru Oonu, má herečka se svým manželem, kamaremanem Patriciem Castillou.

Geraldine Chaplin a Anna Torrent ve filmu Carlose Saury Starý dům uprostřed...

Geraldine Chaplin přitahovala i další filmové velikány. Točila s Robertem Altmanem, ve filmu Richarda Attenborougha Chaplin si zahrála vlastní babičku Hannah Chaplinovou. Role jí poskytli i Alain Resnais nebo Claude Lelouche.

V posledních letech se pak objevuje hlavně v nezávislých produkcích, objevila se ale i v seriálu Zločiny nad Seinou.

Autoři: ,