Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Snad se vyhnu klišé, říká Havel. Film Odcházení začne točit v létě

Kultura

  16:06
PRAHA - Na jaře příštího roku se má v kinech objevit celovečerní hraný film Odcházení, který podle své stejnojmenné hry natočí poprvé v roli filmaře exprezident Václav Havel. Rozpočet projektu, s jehož realizací má začít 2. července, je 44 milionů korun.

Václav Havel s knižní podobou své nové hry Odcházení. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Hlavní role v komorním dramatu, které bylo poprvé uvedeno v květnu 2008 v pražském Divadle Archa, ztvární Josef Abrhám a Dagmar Havlová. Ta se měla původně objevit i na divadelním jevišti vedle Jana Třísky; kvůli zdravotní indispozici však ze zkoušek režiséra Davida Radoka odstoupila a nahradila ji Zuzana Stivínová.

Inscenace byla letos na jaře s úspěchem uvedena v Soulu, mohli ji vidět už také diváci ve Švédsku a připravuje se její uvedení ve Spojených státech. V Arše měla v lednu 60. reprízu; v další sérii se tam objeví koncem června.

Havel: Od malička jsem chtěl být filmovým režisérem
"Pocházím z částečně filmařské rodiny, můj strýc zakládal československou kinematografii, budoval ateliéry na Barrandově, naše rodina vystavěla palác Lucerna, v němž bylo první velké pražské kino," vysvětluje Havel v brožuře připravovaných filmových projektů, kterou pro potřeby propagace domácí kinematografie právě vydalo České filmové centrum. Přiznává, že i možná trochu pod vlivem tohoto rodinného zázemí chtěl být odmalička filmovým režisérem, ale politické poměry mu to nedovolily.

Světová premiéra nové hry Václava Havla Odcházení skončila bouřlivým potleskem.

"A tak se po delším váhání dávám k filmu až teď, tak říkajíc v závěru své veřejné kariéry. Rád bych, vlastně poprvé v životě, sám interpretoval svou dramatickou látku. Mám o chystaném filmu dost přesnou představu, mám do práce chuť, mám dobré spolupracovníky a film je obsazen výbornými herci. Chci svou relativní nezkušenost obrátit v klad: snadněji se, doufám, vyvaruji různých návyků, klišé a konvencí," napsal Václav Havel.

Ve filmu se objeví i Vlasta Chramostová
Za kamerou bude Jan Malíř, snímek sestříhá Jiří Brožek, hudbu složí Michal Pavlíček a výtvarníkem bude Ondřej Nekvasil. Film Odcházení vznikne v produkci společnosti BUC-Film Jaroslava Boučka. V dalších rolích se objeví Vlasta Chramostová (obsazená jako jediná z původní inscenace opět do role babičky) a dále Ivana Uhlířová, Eva Holubová, Barbora Seidlová, Jan Budař, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Stanislav Zindulka, Jan Kraus, Jiří Macháček, Miroslav Krobot, Jaroslav Dušek, Josef Polášek a Pavel Landovský.

Hra spisovatele, dramatika a bývalého prezidenta České republiky Václava Havla Odcházení patřila díky aktuálnosti i umělecké náročnosti k nejsledovanějším premiérám roku 2008. Příběh o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci nepostrádá originalitu ani humor, od premiéry v pražské Arše se objevil i na řadě dalších scén doma i v zahraničí. Dosud byl nastudován například ve Slovenském národním divadle v Bratislavě, měl premiéry v Polsku, Británii, Německu, Bulharsku a Chorvatsku. Dánská a zároveň skandinávská premiéra se 4. února uskutečnila v Odense. Podle Jitky Sloupové z agentury Aura-pont se další zahraniční nastudování objevilo začátkem dubna ve Stockholmu. Na konec května se připravuje americká premiéra ve Filadelfii, kam Havel odjede s manželkou Dagmar.

Na podzim 2008 představil v Praze francouzský spisovatel Georges-Marc Benamou svou knihu Mnichovský přízrak, podle níž měli Václav Havel a Miloš Forman připravit filmový scénář. Podle Havlovy mluvčí Sabiny Tančevové se francouzský producent rozhodl kvůli finanční krizi přípravy pozastavit.


Román líčí okolnosti podpisu dohody, která v roce 1938 převrátila historii tehdejšího Československa a nadlouho znamenala konec svobody.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!