Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Snímek Dannyho Boyla nadchl Toronto. Uříznuté ruce tleskalo ve stoje

Kultura

  12:06
TORONTO - Režisér oscarového filmu Milionář z chatrče Danny Boyle dodal divákům na nynějším mezinárodním filmovém festivalu v Torontu další film, který nikoho nenechal chladným. Boyleho snímek 127 Hours (127 hodin) s Jamesem Francem v hlavní roli byl natočen podle příběhu ze skutečného života.

Režisér Danny Boyle na filmovém festivalu v Torontu. foto: Reuters

Snímek 127 Hours je založen na skutečné události. Americký herec Franco ztělesňuje horolezce Arona Ralstona, jemuž v dubnu 2003 v amerických horách uvízne pod balvanem ruka. Po téměř pětidenním marném čekání na pomoc si tehdy sedmadvacetiletý muž ruku uřízl.

VÍCE ČTĚTE:

Diváci festivalu v neděli v noci ohodnotili film bouřlivým potleskem ve stoje.

Tímto filmem se Boyle vrátil na torontský festival, kde jeho Milionář z chatrče před dvěma roky získal cenu publika a jeho vítězné tažení světovými kiny vyvrcholilo oceněním osmi zlatými soškami Oscara. Kromě toho získal i Zlatý glóbus a cenu Britské filmové a televizní akademie BAFTA.

127 hodin

Boyle poděkovali divákům festivalu za podporu, kterou dali Milionáři z chatrče, a řekl, že jeho štáb spěchal, aby film 127 Hours dokončil včas a mohl ho představit na tomto festivalu. V kinech se snímek objeví v listopadu.

Autoři: ,