Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Souboj literárních titánů. Rowlingová se kvůli výrokům proti translidem rozkmotřila s Kingem

Kultura

  5:00
LONDÝN - Britská spisovatelka J. K. K. Rowlingová svým výrokem ze začátku června rozpoutala internetovou bouři, jež zdaleka neutichla. Jako poslední se Rowlingová obrátila proti Stephenu Kingovi, který ji zdánlivě na Twitteru vyjadřoval podporu.

Na slavnostní premiéru dorazila i autorka celé ságy o Harrym Potterovi, britská spisovatelka J. K. Rowlingová. foto: Reuters

Autorka doslova kouzelné knižní ságy o Harrym Potterovi je bez debaty jednou z nejprobíranějších (a nejnenáviděnějších) celebrit na světě. Na vině je debata o translidech, kterou Rowlingová odstartovala začátkem června. 

Na slavnostní premiéru dorazila i autorka celé ságy o Harrym Potterovi, britská...
J. K. Rowlingová vydá v září knihu pro dospělé čtenáře.

Spisovatelka na svém profilu na sociální síti Twitter sdílela citát feministické spisovatelky Andrey Dworkinové: „Muži někdy reagují na slova žen - vyřčená či psaná - jako na násilné činy. Někdy na ně reagují skutečným násilím.“ K tomu zároveň připsala vlastní dodatek: „Není to nenávistné, když ženy mluví o vlastních zkušenostech. Nezaslouží si za to být nenáviděné.“ 

Mocného spojence našla Rowlingová v americkém spisovateli Stephenu Kingovi, autorovi napínavých příběhů jako jsou To, Řbitov zvířátek nebo Zelená míle. Ten příspěvek Rowlingové sdílel na svém vlastním profilu, čehož si spisovatelka všimla. „Vždycky jsem si Stephena Kinga vážila, ale dnes má láska dosáhla úplně nových rozměrů. Pro muže je jednoduché ignorovat problémy žen, ale těžké se za ženy postavit, když se to po nich nežádá. Děkuji ti, Stephene,“ nešetřila Rowlingová chválou. 

Když jeden z uživatelů Twitteru zatlačil na Kinga, aby se k celé situaci okolo Rowlingové vyjádřil vlastními slovy místo sdílení cizích příspěvků, napsal spisovatel krátké: „Transsexuální ženy jsou ženy.“

V návaznosti na to Rowlingová svůj pochvalný příspěvek smazala a zablokovala si Kinga na Twitteru. Pro spisovatelku, proti které se postavili například už i všichni hlavní herci z filmového zpracování její knižní ságy, muselo jít o citelnou ránu.

Nerozvážný příspěvek

Problémy pro Rowlingovou začaly začátkem června. „Lidé, kteří mají menstruaci. Přísahala bych, že se jim nějak říká. Někdo mi s tím pomožte. Žany? Žumy? Žedy?“ okomentovala J. K. Rowlingová na svém Twitteru názorový článek na webu Devex.com.

Spisovatelce, která se často zastává různých sexuálních menšin, překvapivě vadila genderově neutrální věta, jež je navíc v samotném článku dále vysvětlena: „Přes 1,8 miliardy žen, transsexuálních mužů a nonbinárních jedinců po celém světě zažívá menstruace. Pandemie na tom nic nezměnila.“

Rowlingová a translidé

Fanoušci spisovatelce dali na sociálních sítích rychle najevo svůj názor. „J. K. Rowlingová se stále ztotožňuje s ideologií, jež záměrně zkresluje fakta o genderové identitě a transsexuálních jedincích. V roce 2020 pro to neexistuje žádná výmluva,“ napsala na svůj Twitter americká nezisková organizace GLAAD zabývající se reprezentací sexuálních menšin.

Proti spisovatelce se postavili i herci z filmové série Harry Potter. „Pokud pohlaví neexistuje, tak neexistuje ani nic jako přitažlivost mezi pohlavími. Pokud pohlaví neexistuje, tak je každodenní realita žen vymazána. Znám a vážím si transsexuálů, ale vymazat myšlenku rozdílných pohlaví nás zbavuje možností smysluplně hovořit o jejich životech. Mluvit pravdu neznamená nenávidět,“ odpověděla Rowlingová.

Loni v prosinci se Rowlingová na stejné platformě zastala britské vědkyně Mayi Forstaterové. Ta tvrdila, že transsexuální ženy nemohou zcela změnit své biologické pohlaví a stálo ji to kariéru. V roce 2018 Rowlingová zase kladně reagovala na twitterový příspěvek o tom, že transsexuální ženy jsou zkrátka jen „muži v šatech“.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...