Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Soud: Knížák se musí omluvit za výroky v České televizi

Kultura

  13:05
PRAHA - Pražský městský soud dnes nařídil výtvarníkovi a bývalému řediteli Národní galerie v Praze Milanu Knížákovi, aby se omluvil historikovi umění Jiřímu Fajtovi za výroky v České televizi z roku 2010.

Bývalý ředitel NG Milan Knížák foto: archiv LN - Pavel Wellner

Knížák se má omluvit za to, že dal Fajtovi za vinu "zruinování" galerie v době, kdy Fajt řídil Sbírku starého umění. Rozsudek není pravomocný, Knížákův advokát se chce proti verdiktu odvolat.

Knížák v roce 2010 v pořadu Kontexty mimo jiné řekl, že kunsthistorici, kteří před ním vedli Národní galerii, ji dovedli "do naprosto dezolátního stavu". "A nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval. Dodnes se jakoby z těchto věcí vzpamatováváme," uvedl.

Pořad měl nízkou sledovanost, řekl první soud

Soud jednal v případu již podruhé. Dříve rozhodl, že se Knížák omlouvat nemusí. Odůvodnil to tím, že svá tvrzení pronesl v pořadu s nízkou sledovaností. Omluva přes ČTK a jeden z celorepublikových deníků by tak byla nepřiměřená. Proti tomuto verdiktu se Fajt odvolal a odvolací senát následně rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání. Městský soud podle něj neposoudil, zda bývalý ředitel NG historika umění skutečně poškodil. Fajt do dalšího projednání připojil požadavek omluvy alespoň v České televizi.

Podle Fajta Knížák svými slovy ovlivnil výběrové řízení na šéfa NG v roce 2010. Kunsthistorik byl jedním z kandidátů, místo nedostal. Výběrová komise doporučila v dubnu 2010 Fajta tehdejšímu ministrovi Václavu Riedlbauchovi jako nového ředitele galerie. Ministr se nakonec rozhodl Fajta nejmenovat.

Soudkyně Veronika Křesťanová uvedla, že Knížákova slova byla "kategorickým výrokem a směřovala velmi osobně" proti Fajtovi. Neuznala ale Fajtovi požadavek omluvy také v alespoň v jednom z celostátních deníků. Knížák má pronést omluvu ve vysílání ČT. "Je pouze na jeho rozhodnutí, zda si zaplatí čas ve vysílání, nebo si zajistí účast jinak," dodala soudkyně.

Milan Knížák by se měl omluvit do třiceti dnů od nabytí právní moci rozsudku. Tuto variantu ale nelze v dohledné době očekávat, protože podle Knížákova advokáta Jaroslava Hostinského se jeho klient proti rozsudku odvolá.

Kontroverzní český výtvarník, sochař, malíř a hudebník Knížák stál v čele NG od léta roku 1999 celkem 12 let. Ve funkci ho loni nahradil ekonom Vladimír Rösel.

Autoři: ,