Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dočkají se diváci v Cannes Gilliamova Dona Quijota? Rozhodne soud

Kultura

  21:53
PAŘÍŽ - Letošní filmový festival v Cannes poznamenala soudní pře o práva k jednomu z nejočekávanějších filmů. Pařížský soud se v pondělí zabýval otázkou, zda může být během festivalu představen film Muž, který zabil Dona Quijota, který natočil Američan Terry Gilliam, bývalý člen britské komediální skupiny Monty Python. Soud podle agentury AFP ohlásil, že své rozhodnutí oznámí ve středu. Festival se rovněž musí vypořádat s dalšími výzvami, jako je zvýšená pozornost věnovaná postavení žen v souvislosti s kampaní #MeToo.

Sancho Panza (Adam Driver) a jeho pán, rytíř Don Quijote de La Mancha (Johnatan Pryce).Snímek Muž, který zabil Dona Quijota (2018). Režie: Terry Gilliam. foto: Amazon Studios

Soudní slyšení se konalo pouhý den před zahájením festivalu na francouzské Riviéře. Gilliamův film by měl festival 19. května uzavřít. Portugalský filmový producent Paulo Branco, který zpočátku na filmu s Gilliamem spolupracoval, ale tvrdí, že vlastní práva ke snímku. A požaduje po organizátorech festivalu, aby film nepromítali. Gilliam se těmto tvrzením brání.

CANNES 2018: Režisér Jean-Luc Godard se vrací na místo činu

„Terry Gilliam od začátku odmítá usednout k jednacímu stolu,“ řekla právní zástupkyně Brancovy producentské firmy Alfama Films Production Claire Hocquetová. Společnost práva k filmu koupila v roce 2016. 

Režisérův právník Benjamin Sarfati si postěžoval, že spor není veřejnou popravou filmu, ale samotného Gilliama. Za něj se postavila i právní zástupkyně festivalu Gabrielle Odinotová. „Je to poprvé, co je festival rukojmím,“ poznamenala.

Film Muž, který zabil Dona Quijota doprovázejí problémy již od počátku natáčení. Nejdříve šlo o potíže s produkcí, pak s financemi a nakonec i právní problémy. Ve snímku, který se natáčel 17 let, hrají mimo jiné Adam Driver a Stellan Skarsgard. Film vychází z klasického španělského románu o Donu Quijotovi od Miguela de Cervantese.

Za celou historii vyhrála zlatou Palmu pouze jedna žena

Ředitel festivalu Thierry Fremaux rovněž oznámil, jak se prestižní přehlídka vypořádá s dalšími problémy, včetně dosavadního upozaďování žen. Festival navíc býval oblíbeným místem zdiskreditovaného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, kterého desítky žen obvinily ze sexuálních útoků. „Chceme udržet krok s měnícím se světem,“ poznamenal Fremaux.

Ředitel slíbil, že festival vyváží podíl mužů a žen ve výběrových komisích, jmenuje více žen do čela porot a v budoucnosti bude vybírat více filmů, které natočily ženy.

Už letos bude hlavní porotě předsedat australská herečka Cate Blanchettová. Pouze tři z 21 filmů, které se letos budou ucházet o Zlatou palmu pro nejlepší film, však natočily ženy. V historii canneského festivalu dostala palmovou trofej pouze jedna filmařka, Australanka Jane Campionová.

Fremaux rovněž oznámil, že v sobotu se po červeném koberci projde zhruba stovka žen při symbolickém gestu, které má „potvrdit jejich přítomnost“.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!