Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Třeštíkové Soukromý vesmír byl oceněn na festivalu v Soulu

Kultura

  17:24
PRAHA - Celovečerní dokument režisérky Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír získal hlavní cenu na mezinárodním festivalu EIDF v Jižní Koreji, který v Soulu pořádá televizní a rozhlasová společnost EBS.

Soukromý vesmír foto: Reprofoto

V různorodém výběru dokumentů z celého světa uspěla právě česká filmařka, která dostala cenu Festival Choice Grand Prix spojenou s odměnou 10 000 dolarů (zhruba 198 000 korun).

ČTĚTE TAKÉ:

Oznámila to mluvčí tohoto filmového projektu Martina Reková, podle níž bylo ve festivalovém programu přes padesát snímků z celého světa včetně několika jihokorejských dokumentárních novinek. Střední a východní Evropa byla zastoupena čtyřmi dokumenty.

"Vítězství na tomto festivalu potvrzuje, že Soukromý vesmír je respektovaným filmem v rámci celosvětové dokumentární tvorby. V minulosti byl vybrán do soutěže dalších festivalů, jako například do Sevilly a Denveru. Na festivalu v Karlových Varech získal zvláštní uznání poroty," uvedla Reková.

Nejdelší časosběrný projekt

Soukromý vesmír bude podle ní v září uveden na festivalu v jihotureckém městě Adana, v listopadu pak na respektovaném festivalu dokumentů v Montrealu a příští rok i na mezinárodním filmovém festivalu ve Vilniusu.

Film Soukromý vesmír zachycuje dějiny české rodiny Kettnerů v průběhu 37 let, a stal se tak zatím nejdelším časosběrným projektem Heleny Třeštíkové.

Ta v minulosti natočila například dokumentární cyklus Manželské etudy nebo celovečerní dokumenty Marcela, René a Katka. Film Soukromý vesmír vyrobila společnost Negativ v koprodukci s Českou televizí, RWE a Helenou Třeštíkovou.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Autoři: ,