130 let
Emmelie de Forestová z Dánska vyhrála soutěž Eurovize.

Emmelie de Forestová z Dánska vyhrála soutěž Eurovize. | foto: ČTK

Soutěž Eurovize vyhrála bosá zpěvačka Emmelie de Forestová

Kultura
  •   9:30
MALMÖ (ŠVÉDSKO) - Finále televizní písňové soutěže Eurovize ve švédském Malmö vyhrála v noci na dnešek favorizovaná Dánka Emmelie de Forestová s milostnou písní Only Teardrops. Příští finále písňové soutěže Evropské vysílací unie (EBU) s plným názvem Eurovision Song Contest tak bude hostit 17. května 2014 Dánsko.

Emmelie de Forestová z Dánska zpívá bosa.

De Forestová, která vystupuje bosa, získala pro svou zemi celkově už třetí vítězství v soutěži. Na druhém místě se v Malmö umístil Ázerbájdžánec Farid Mammadov a na třetím ukrajinská zpěvačka Zlata Ogněvičová. Ve srovnání s předchozími roky spíš střídmé a sebeironické finále podle agentury DPA sledovalo odhadem 125 milionů televizních diváků a přímo v Malmö zhruba 11.000 lidí.

Dvacetiletá Dánka s hlasem připomínajícím Shakiru byla dlouho pokládána za favoritku a byla středem mediálního zájmu i kvůli svému příbuzenskému vztahu k britské královské rodině. Její dědeček byl údajně nemanželským synem krále Eduarda VII., a zpěvačka tak je prapravnučkou bývalé britské královny Viktorie a příbuznou dnešní britské panovnice Alžběty II.

Emmelie de Forestová z Dánska vyhrála soutěž Eurovize.

Eurovize, která se poprvé uskutečnila v roce 1957, se letos účastnilo 39 zemí a ve finále vystoupili kandidáti 26 zemí. Česká republika se soutěže neúčastní od roku 2010 kvůli malému zájmu českého publika. O úspěchu či neúspěchu interpretů rozhodují hlasováním přímo televizní diváci.

Loni soutěž vyhrála v ázerbájdžánském Baku švédská zpěvačka Loreen. Proto se letos finále konalo právě ve Švédsku.

Už v roce 1968 se soutěže, která se tehdy nazývala Velká cena Eurovize, zúčastnil Karel Gott, ale jako reprezentant Rakouska. V roce 1974 v ní uspěla do té doby nepříliš známá švédská skupina ABBA s hitem Waterloo. Mezi vítěze patří také Cliff Richard nebo Céline Dionová.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK