Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Soutěž Eurovize vyhrálo duo z Ázerbájdžánu

Kultura

  10:44
BERLÍN - Finále letošního ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest, které v sobotu večer hostil německý Düsseldorf, vyhrálo duo Ell a Nikki z Ázerbájdžánu s milostnou baladou Running Scared. Rozhodly o tom hlasy diváků z celé Evropy. Česká republika stejně jako loni nesoutěžila.

Ell & Nikki, vítězové EUROVISION 2011 foto: ČTK

Na druhém místě skončil italský zpěvák Raphael Gualazzi a třetí byl Švéd Eric Saade. Soutěž původně známá jako Velká cena Eurovize se letos konala po šestapadesáté. Podle odhadů sobotní finále u televizních obrazovek sledovalo kolem 120 milionů diváků. Do düsseldorfské arény se na vystoupení 25 finalistů přišlo podívat 36.000 lidí.

Ázerbájdžán, který tuto soutěž vyhrál vůbec poprvé, patřil už loni k favoritům díky zpěvačce Safuře. Před rokem ale dali diváci přednost mladičké Němce Leně Meyerové-Landrutové, díky jejímuž vítězství se letošní finále konalo v její vlasti. Meyerové-Landrutové, kterou Němci mohutně podporovali, se tentokrát triumf obhájit nepodařilo a skončila na desátém místě.

Vítězná píseň EUROVISION 2011:


Na rozdíl od Německa, kde se Eurovision Song Contest těší velké popularitě, Češi o toto hudební zápolení v minulých letech příliš velký zájem nejevili, a tak už loni Česko do Osla žádného svého zástupce nevyslalo. Předtím ho reprezentovali například skupina Gipsy.cz nebo zpěvačka Tereza Kerndlová, ovšem bez většího úspěchu. Ačkoli je tato soutěž často kritizována jako přehlídka kýčovité hudby, v několika případech už otevřela dveře k velké mezinárodní kariéře.

Upozornila v ní na sebe třeba švédská skupina ABBA, která ji v roce 1974 vyhrála s pozdějším megahitem Waterloo. Mezi dřívější vítěze patří také slavný britský zpěvák Cliff Richard nebo zpěvačka Céline Dionová.

Autoři: ,