Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Velký knižní čtvrtek útočí. Vyhrajte knihu Mapa z kostí

Kultura

  12:00
Píše se rok 1942 a polská dvojčata Chaima a Gittel vyženou z jejich krásného domova do lodžského ghetta. Žijí i s rodiči v příšerných podmínkách a život je stále nebezpečnější. Celá rodina se rozhodne utéct do nedalekého Lagiewnického lesa, ale k místním partyzánům, shromažďujícím Židy k útěku za svobodou, se dostanou už pouze děti.

Mapa z kostí foto: Moba

Brzy se ale všechno pokazí a dvojčata se ocitnou v koncentračním táboře Sobanek. Chaim je přemýšlivý básník a s Gittel často komunikuje jen tichými pohledy a jejich vlastní vymyšlenou znakovou řečí. Ale když dvojčata dorazí do Sobanku, kde panují odporné podmínky, bují choroby a stojí budova s kouřícím komínem, pouto se stane břemenem...

Výjimečný román o síle citů a nezničitelném poutu sourozenců, které nakonec odolá i tomu nejhoršímu běsnění, co lidská civilizace kdy zažila.

A jak knihu vyhrát? Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku kolik knih vysšlo v Česku spisovatelce Jane Yolenové? Své odpovědi posílejte do čtvrtka 28. března. Ze správných vybereme vítěze. 

Jane Yolenová

Jane Yolenová je americká spisovatelka, básnířka, novinářka, písničkářka, vypravěčka a autorka knížek pro děti, která má na kontě přes tři sta knih. Je nositelkou mnoha ocenění, např. dvou prestižních cen Nebula, ceny World Fantasy Award za životní přínos nebo Caldecottovy medaile. Je také držitelkou šesti čestných doktorátů z univerzit v amerických státech Massachusetts a New Hampshire. Její příznivci ji nazývají americkým Hansem Christianem Andersenem a Ezopem dvacátého století.

Kniha Mapa z kostí vychází v rámci Velkého knižního čtvrtka.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...