Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Vyhrajte knihu Sněhová královna

Kultura

  6:00
Sněhová královna by klidně mohla být pokračováním Cunninghamovy předchozí knihy Za soumraku: je to podobně brilantní drobnokresba několika lidských osudů, která dává čtenáři nahlédnout do atmosféry určité části americké a konkrétně newyorské intelektuální a umělecké společnosti.

Sněhová královna foto: ODEON

I protagonisté jsou z podobného rodu – lidé středního věku, spíš neúspěšní než úspěšní a v každém případě nespokojení; přestárlé děti, které kdysi začínaly tak nadějně a dnes nechápou, kam se všechny ty sny a možnosti poděly.

Hrdiny příběhu jsou dva bratři, Tyler a Barrett. Starší Tyler, barman a neúspěšný zpěvák, se pokouší napsat aspoň jednu dokonalou píseň, svatební píseň pro svou přítelkyni umírající na rakovinu. Mladší Barrett si přeje najít pravou lásku, zatím ho ale opouští jeden přítel za druhým a žádná práce ho nezaujme na déle než tři měsíce. A kolem těch dvou v téměř whitmanovském kaleidoskopu krouží jejich přátelé, milenci a partneři, kteří se za pomoci drog, lásek a iluzí zuby nehty drží představy, že ještě není pozdě, že ještě najdou svou „sněhovou královnu“ a dostanou od ní to, po čem touží – dokonalou lásku, dokonalou píseň nebo třeba jen obyčejný zázrak.

A jak knihu Sněhová královna vyhrát? Stačí odpovědět na soutěžní otázku: Jak se jmenovala první kniha spisovatele Michaela Cunninghama? Odpovědi posílejte do neděle 28. června. 

Ukázka z knihy: 

Barrett běží bez trička sněhovými víry. Hruď má zarudlou; při každém výdechu vyráží obláčky páry. Spal několik neklidných hodin. Teď vyrazil na svůj ranní běh. Zjistil, že tahle zcela obvyklá činnost ho uklidňuje. Sprintuje po Knickerbocker Avenue a zanechává za sebou drobnou, rychle mizející stopu svého dechu, jako by dosud dřímajícím, zasněženým městem drnčela lokomotiva, i když Bushwick působí jako opravdové město s vlastní městskou logikou (nikoli jako změť náhodných budov a prázdných pozemků plných sutin, která nemá ani centrum, ani předměstí) pouze za úsvitu, pouze v tomhle mrazivém ztišení, které už brzo skončí. Za chvíli se na Flushing Street otevřou malá lahůdkářství a obchůdky, zatroubí první klaksony, místní blázen – špinavý a prorocký, vyzařující šílenství jako někteří z barvitějších a odsuzovanějších světců – zaujme se svědomitostí stráže své obvyklé místo na rohu Knickerbocker a Rock. Ale v téhle chvíli, pro tuto chvíli, je opravdu ticho. Knickerbocker je ztlumená a bezesná, jako ve stavu zrodu, a prázdná až na několik aut, která se po ní opatrně sunou vpřed a zatínají reflektory do padajícího sněhu.

Sněží od půlnoci. Sníh víří a krouží, i když se noc zlomí a nebe se začne téměř neznatelně překlápět od noční černavé hnědi k rozjasněnému šedému sametu časného rána. Jediná nevinná obloha nad New Yorkem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!