Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Spacey sexuálně obtěžoval i štáb Domu z karet. Opravdu konec seriálu s aférou nesouvisí?

Kultura

  18:00
Televize CNN vyzpovídala několik minulých i současných členů štábu populárního seriálu Dům z karet (House of Cards). Někteří přiznali, že je Kevin Spacey sexuálně obtěžoval. Televize Netflix den po provalení prvního obtěžování oznámila, že seriál po šesté sérii skončí. Spaceyho aféra s tím, podle slov mluvčí Netflixu, neměla nic společného. Nová přiznání otevírají debatu o tom, jestli to tak opravdu bylo.

Hlavní roli v seriálu Dům z karet hraje Kevin Spacey. foto: Česká televize

Jeden z bývalých spolupracovníků natáčení vypověděl, že ho Spacey vyzvedl autem a spolu jeli na natáčení. Zaměstnanec, který si přál zůstat v anonymitě, vypověděl, že když byli téměř na místě, Spacey mu sáhl do rozkroku. Herec prý v nátlacích pokračoval i dál. Na mužovo neustále odmítání reagoval naštvaným odchodem z místa.

Společnost Netflix prohlašovala, že o incidentech na place Domu z karet nic neví. Podle informací serveru Deadline si ale ten stejný spolupracovník několik měsíců před incidentem v autě vedení Netflixu stěžoval.

CNN dále zmiňuje několik dalších zaměstnanců (přáli si zůstat v anonymitě), kteří viděli nebo na vlastní kůži zažili Spaceyho chování. Prý se často pokoušel alespoň o letmé kontakty a měl neslušné poznámky.

Kevin Spacey exceluje ve hře Richard III.
Hlavní roli v seriálu Dům z karet hraje Kevin Spacey.

Oscarového herce Kevina Spaceyho obvinil v pondělí ze sexuálního obtěžování herec James Rapp. Spacey se za své chování omluvil na sociální sítí Twitter. Ve stejném příspěvku se také přiznal k homosexualitě. To mu vytkla řada amerických celebrit, protože podle nich odváděl pozornost od skutečného problému, kterým bylo právě zneužívání. Mezinárodní akademie televizních umění a věd se rozhodla neudělit Spaceymu zvláštní ocenění zakladatelů mezinárodních televizních cen Emmy. Ve čtvrtek také napsal deník The Guardian o tom, že měl Spacey obtěžovat i herce z londýnského divadla Old Vic, kde dělal uměleckého ředitele.

Seriál Dům z karet skončí. Spaceyho sexuální skandál na to neměl vliv, tvrdí Netflix

Televize Netflix hned den po provalení prvního oznámila, že po šesté sezóně skončí populární seriál Dům z karet, ve kterém Kevin Spacey hraje hlavní roli. Podle mluvčí Netflixu ale nešlo o reakci na Spaceyho aféru, protože konec seriálu měl být naplánován již dlouho předtím. Nová přiznání přímo z natáčení seriálu otevírají debatu o tom, jestli tomu tak skutečně bylo. Pravdou nicméně je, že se kvůli aféře dočasně pozastavilo natáčení šesté série.