Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Špála, Šíma a drahocenný obraz nalezený u popelnic. Arthouse Hejtmánek po výstavě láká i na aukci

Tomáš Hejtmánek s obrazem Flores. foto: ARTHOUSE HEJTMÁNEK

Obrazy významných českých malířů, Gočárovu kubistickou knihovnu i užité umění vhodné jako vánoční dárek. To všechno nalezneme v bubenečském Arthouse Hejtmánek. Zájemci mají možnost ještě v pondělí 13. prosince vidět tato díla na výstavě. Pak se 14. prosince od 18:00 uskuteční aukce.
  18:02

Torzo v tlumené krajině, to je magický obraz Poledník Josefa Šímy. Sám autor si obrazu velmi považoval. Rozvodněná Berounka Václava Špály je naproti tomu obraz hýřící světlou modrou a zelenou barvou. To jsou jen některá lákadla chystané aukce. 

Unikátní položkou je pak plátno Flores kubánského malíře Reného Portocarrery, umělce, jehož díla se běžně po světě prodávají za desetitisíce dolarů. Tento obraz ale jeho současná majitelka našla pohozený u popelnic. Prošel důkladnou rekonstrukcí. „Někdo ho u popelnic nechal s dvěma velkými diagonálními řezy nožem,“ prozrazuje Tomáš Hejtmánek, majitel aukčního domu. 

Tomáš Hejtmánek s obrazem Flores.

„Do večerní aukce letos záměrně zařazujeme i díla ve střední cenové kategorii, která se mohou stát noblesními vánočními dárky. Při kupování umění totiž nikdy nejde jen o investici ve smyslu pouhého zhodnocení peněz, i když právě teď hodně lidí takto svoje peníze ukládá. Vždycky je to ale hlavně radost a volba srdce, což bývá nakonec ta nakonec nejlepší investice,“ je přesvědčen Hejtmánek.

Jedna z posledních letošních akcí velkého aukčního domu zahrnuje téměř 200 položek v celkové vyvolávací ceně přibližně 15 milionů korun. Kromě obrazů se jako vždy zaměří i na starožitnosti, sochy, porcelán, sklo, šperky, hodiny a užitý design.

V Arthouse Hejtmánek už padla řada aukčních rekordů: zatím nejdráže prodaným dílem tu byl v roce 2019 Medkův obraz Akce I (Vajíčko), který se tu vydražil za 57 milionů korun, a v roce 2017 pak velkoformátový obraz Praha (1936–1937) Oskara Kokoschky vydražený za víc než 52 milionů korun (ceny jsou uvedeny včetně aukční provize).

Více informací k nalezení na webových stránkách www.arthousehejtmanek.cz.  Aukce je možné se zúčastnit i online na serverech invaluable.com a livebid.cz.

Autor: