130 let

Jan Hísek: Vítězná růže | foto: Galerie Václava Špály

Špálovkou protékají magické řeky Jana Híska

Kultura
  •   17:00
PRAHA - Výrazná postava české výtvarné scény, solitér Jan Hísek, vystavuje cyklus nazvaný Řeka v pražské Galerii Václava Špály. Výstava potrvá do 2. března.

"Jan Hísek je řadu let nepřehlédnutelnou osobností na domácí výtvarné scéně. Již na počátku 90. let minulého století byl považován za jednu z největších nadějí české grafiky, jako pokračovatel velkých tvůrců z přelomu 19. a 20. století, Odilona Redona, Františka Koblihy či Jana Konůpka. S uměním té doby se pojil i jeho hluboký vztah k dílu Jana Zrzavého, jehož vidění na Híska silně zapůsobilo. Mnohokrát vystavoval i v zahraničí a jeho díla jsou součástí řady veřejných i soukromých sbírek. Svými ilustracemi doprovodil také několik knih a bibliofilií," uvádí v doprovodném textu kurátor Otto M. Urban.

ČTĚTE TAKÉ

Jan Hísek: Řeka v kameni

Aktuální výstava Řeka prezentuje především Hískova díla z posledních dvou let. V těchto malbách se podle Urbana objevuje pro Híska nové napětí, představované dvěma živly: vodou a ohněm. Jasná barevná symbolika charakterizuje obě linie, modrou a červenou, se všemi možnými odstíny a valéry. Přes mohutnost a sílu živlů působí nové obrazy křehce a poeticky, jako by byla ničivá síla utkána z těch nejdrobnějších detailů.

"Pro Jana Híska je typické objevování odlišných způsobů vyjádření a je zcela logické, že od konce 90. let se intenzivně věnuje i malbě. Ze specialisty grafika vyrostl z Híska v posledních dvou dekádách tvůrce, jenž se bravurně pohybuje v různých technikách, využívá jejich charakteristické vlastnosti k největšímu přiblížení k ideálnímu vyjádření myšleného a sněného. Přesto, nebo právě proto, je jeho výtvarný rukopis okamžitě rozpoznatelný a typický," píše Urban.

Výstava v pražské Galerii Václava Špály potrvá do 2. 3. 2014.

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás