Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Španělé zůstali v Ostravě. Výstava spojuje pařížskou bohému a španělské mistrovsví

Náhled do výstavy Španělští umělci Pařížské školy. foto: GVUO

OSTRAVA - Díla španělských malířů, jejichž tvorbu ovlivnila pařížská škola, vystavuje Galerie výtvarného umění v Ostravě. Jedná se o soubor prací, který ostravský Dům umění před lety zakoupil a stal se tak po pražské Národní galerii vlastníkem největší obrazové sbírky španělských umělců v republice. Výstava je k vidění už jen do 6. června.
  15:00

Mezi šestnácti vystavenými autory budí pozornost především jeden z účastníků poválečné přehlídky nových směrů v Praze Óscar Manuel Domínguez Palazón. Výstava pařížských exilových Španělů se konala počátkem roku 1946 v Mánesu. Podtitul expozice – Španělští umělci Pařížské školy – nyní kurátoři použili jako název pro ostravskou výstavu. Organizátoři tak připomínají první důležitou zahraniční výstavu u nás před nástupem komunistů, která se navíc stala zárodkem budoucí ostravské akvizice.

Náhled do výstavy Španělští umělci Pařížské školy.
Náhled do výstavy Španělští umělci Pařížské školy.

Z Tenerife za Bretonem

Domínguez, představitel magického surrealismu, vyznavač skrytých sexuálních podtextů, byl do Paříže vyslán rodinou v roce 1927, aby zde dohlédl na otcův export ovoce z Tenerife. Malíř v Paříži navštěvoval Picassův ateliér, přátelil se s André Bretonem. Ke společenským tématům se vyjádřil oleji Osvobození Španělska a Revoluce. Inklinoval také k ryze španělským námětům, v jeho kresbách se objevuje hlava ženy s podobou býka. 

Kurátor expozice Pavel Štěpánek při vernisáži vyzdvihl Domínguezův obraz Zátiší s revolverem před pětasedmdesáti lety umělcem představený na zmíněné expozici v Mánesu. V roce 2017 plátno zapůjčila ostravská galerie na výstavu do umělcova rodiště, na ostrov Tenerife. Domínguez se do Československa opakovaně vracel. Umělcově pobytu v Olomouci, kde v roce 1947 vystavoval a kde tvořil v ateliéru Jaroslava Šolce, je v instalaci věnován samostatný text.

Čitelný vztah ke španělským kořenům i opojení pařížskou školou do svého díla výrazně vtiskl Antoni Clavé i Sanmartí. Vystaveno je jeho plátno Žena s kohoutem, litografie s názvy Muž s býkem a Dvojice. Představen je také perokresbami s motivem dívčí hlavy. Tento slavný španělský malíř, grafik, sochař, kostýmní a jevištní výtvarník se dostal do Francie jako uprchlík v roce 1939, o rok později už měl v Paříži samostatnou výstavu. 

Pod vlivem slavného rodáka Picassa začal tvořit figurální kompozice, v nichž se objevují harlekýni a býci… Za výtvarnou práci na filmu Hans Christian Andersen byl v roce 1952 nominován na dva Oscary. Modernistický sochař Honorio García Condoy, jehož umělecký názor poznamenalo několik výtvarných směrů, je připomenut díly s kubistickými prvky (Ženská polopostava a Žena v křesle). 

Vystaveny jsou také umělcovy precizní kresby ženského aktu, tančící dvojice a koupajících se dívek. Zajímavostí je fakt, že v souvislosti s výstavou v Mánesu žil Condoy několik měsíců v Československu. Malíř Pedro Flores diváka mile překvapí Slováckou tanečnicí a Joaquín Ruiz-Peinado působivou intimní kresbou Zvěstování. 

Dalšími vystavenými umělci z ostravské sbírky jsou José Palmeiro, Manuel Viola, Ginés Parra, Julio Gonzáles a jeho dcera Roberta a další. Celkový dojem z výstavy může u diváků vzbudit příjemnou asociaci s leskem pařížské bohémy i proslulými španělskými motivy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!