Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Špatné období Luca Bessona. Režisér Leona byl nařčen ze znásilnění a potýká se s dluhy

Kultura

  18:00
PAŘÍŽ - Francouzská radiová stanice Europe 1 přišla s informací, že pařížské orgány začaly Bessona prošetřovat kvůli nahlášenému znásilnění mladé herečky, kterého se měl dopustit minulý týden. Bessonova firma EuropaCorp se navíc po kasovním krachu filmu Valerian a město tisíce planet potýká s finančními problémy.

Luc Besson - režisér filmu Valerian a město tisíce planet. foto: Reuters

Veřejnosti nejmenovaná herečka (policie tají její identitu) se měla s Bessonem potkat ve čtvrtek večer v pařížském hotelu Bristol. Nálada byla slavnostní, vrcholil filmový festival v Cannes. Herečka vzpomínala, jak se napila z hrnku čaje a upadla do bezvědomí. Když se probrala, tak jí došlo, že byla znásilněna právě Bessonem, který u ní stál. Když odcházel, tak ji měl na stole nechat svazek bankovek. Herečka ale zároveň prohlásila, že spolu s Bessonem před dvěma roky udržovali intimní vztah, do kterého se ale cítila násilím vtažená z „profesních důvodů“.

Naděje vesmíru. Major Valerian (Dane DeHaan) a seržantka Laureline (Cara...
Francouzský režisér Luc Besson.

Luc Besson

Úspěšný francouzský filmař oceněný cenami Lumiere, Caesar a i Českým lvem pro nejlepší zahraniční film roku 1996 za snímek Leon. Mezi jeho nejznámější snímky patří kromě Leona například i Pátý Element nebo Johanka z Arku.

Thierry Marembert, Bessonův právník, kontaktoval magazín The Hollywood Reporter s vyjádřením. „Pan Besson spadl ze židle, když se dozvěděl o těchto nařčeních. Pochopitelně je všechny odmítá,“ sdělil magazínu. „Zná ji, ale nikdy se k ní špatně nechoval,“ dodal na adresu režisérova vztahu k herečce.

EuropaKrach

Bessonův zatím poslední režisérský projekt, fantasy vesmírný opus Valerian a město tisíce planet (2017), je s udávaným rozpočtem 177,2 milionu dolarů nejdražším evropským filmem v historii. Další vysokou částku (ale blíže nespecifikovanou) zaplatili producenti za reklamní kampaň. Snímek si ale vedl v kinech špatně a nezabodoval ani u kritiky. Snímek měl být ale novou vlajkovou lodí Bessonova filmového studia EuropaCorp.

Ještě před premiérou Valeriana firma vykazovala ztrátu 136 milionů dolarů. V září loňského roku koupila podíl v EuropaCorp čínská firma Fundamental Films za 60 milionů dolarů. Špatný výkon v kinech (zhruba 225 milionů dolarů celosvětově za celou dobu uvedení) ale pro firmu znamenal to, že se EuropaCorp z finančních problémů hned tak nedostane

Koncem letošního března se objevila neověřená informace, že studio plánuje koupit gigant zábavního průmyslu, společnost Netflix. Získali by tím exkluzivní přístup k filmotéce EuropaCorpu, která od jejího založení v roce 1999 obsahuje například filmové série Taxi, 96 hodin a Distrikt 13. Nicméně od března žádné nové informace nejsou a není tak jasné, zda obchod za nějakých podmínek proběhl, proběhne nebo zda z něj sešlo.