Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Spejbl a Hurvínek znovu otevřeli své divadlo. Přibylo muzeum

Kultura

  19:51
PRAHA - Divadlo Spejbla a Hurvínka se po dvouleté rekonstrukci pyšní unikátním muzeem. Malým i velkým návštěvníkům v něm představí většinu z téměř 800 loutek, které se za celou existenci souboru objevily na scéně. Kromě nejznámějších postaviček Spejbla, Hurvínka, Máničky nebo Žeryka jsou ve vitrínách vystaveny figurky od rytířů a princezen až po rockové muzikanty.

Hurvínek a Spejbl. foto: ČTK

Scéna v pražské Dejvické ulici je po rekonstrukci jako vyměněná. "Máme zde úplně nový sál, výtah pro vozíčkáře, ozvučení a osvětlení těch nejlepších parametrů," vypočítala ředitelka divadla Helena Štáchová. Nové je i zázemí pro umělecký soubor a techniky.

Rekonstrukce začala před dvěma lety. Financovala ji městská část Praha 6 více než 130 miliony korun. "Na stavbě se každý den pohybovalo od 80 do 250 lidí," řekl dnes novinářům starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Divadelníci dnes společně s brněnským vydavatelstvím C-press představili objemnou publikaci zachycující historii souboru proslaveného účinkováním po celém světě. Kniha Spejbl a Hurvínek na nitkách osudu je autorským počinem dramaturgyně divadla Denisy Kirschnerové. Publikace obsahuje mnoho ilustrací, ukázek ze scénářů a také faksimile důležitých dokumentů a rukopisů spjatých s divadlem.

"Kniha může sloužit i jako dokument doby. Dá se z ní zjistit, čemu se lidé v průběhu století smáli, jak se vyvíjel humor, dialogy a povahy našich postaviček," dodala Štáchová.

Divadlo znovu otevře na apríla

Divadlo zahájí provoz na apríla, tedy 1. dubna. Provoz otevře premiéra hry pro dospělé z pera Heleny Štáchové a Martina Kláska nazvané Spejblovo hudební zmatiné. Krátce poté se loutky společně s jejich "vodiči" začnou učit čínštině. Budou totiž hlavními moderátory na květnové výstavě Expo 2010 v Šanghaji.

K 20 jazykům, kterými Spejbl s Hurvínkem již mluví, přidají podle Štáchové brzy další - vietnamštinu. Populární soubor má totiž nabídku na vystoupení i v této asijské zemi.

Scénu čekají v letošním roce hned několikerá jubilea. Divadlo oslaví 80 let od svého vzniku. Nejstarší z postaviček, Spejblovi, bude letos dokonce ještě o deset let více. Tento rok navíc uplyne 65 let od chvíle, kdy se divadlo přestěhovalo z Plzně do Prahy.

Spejbl s Hurvínkem mají za sebou pohnutý osud. "Zažili" téměř celé 20. století se všemi jeho důležitými historickými milníky. Za německé okupace byli dokonce "vězněni" v trezoru gestapa, odkud je na konci války někdo vyhodil na skládku. Zde je náhodou našel malý chlapec a odnesl je zpět do divadla, vyprávěla Štáchová.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!