Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Spielbergův Most špionů uvedl v Praze syn sestřeleného pilota Francis G. Powers

USA

  17:00
PRAHA - Americký oscarový režisér Steven Spielberg miluje historii i špionážní filmy. Obojího si užil ve svém snímku Most špionů, který se v kinech objeví 3. prosince. Včerejší projekce v Praze se zúčastnil Francis Gary Powers Jr., syn pilota, který byl v roce 1960 sestřelen nad Sovětským svazem a je jednou z postav.

Francis Gary Powers Jr., syn pilota, který byl v roce 1960 sestřelen nad Sovětským svazem, při prezentaci Spielbergova filmu v Praze. foto: Jaroslav Kutheil

Příběh se odehrává v období studené války v polovině 50. let, v době, kdy deset let po porážce nacistického Německa existovalo silné napětí mezi USA a SSSR. V roce 1957 zatkla v New Yorku FBI sovětského špiona Rudolfa Abela. Americká vláda oslovila právníka Jamese Donovana (Tom Hanks), aby se ujal jeho obhajoby. Během příprav se mezi oběma muži vytvořilo pouto, založené na respektu. Donovan ho chtěl uchránit před trestem smrti; Abel byl v roce 1957 odsouzen na 30 let vězení.

Z filmu Most špionů Stevena Spielberga
Z filmu Most špionů Stevena Spielberga

O tři roky později byl nad sovětským vzdušným prostorem sestřelen americký průzkumný letoun U-2, jeho pilota Francise Garyho Powerse odsoudili k deseti letům. CIA se obávala, že Powers bude krutými výslechy přinucen k odhalení přísně tajných informací, a Donovana vybídla, aby se stal členem záchranné mise. V Berlíně pak vyjednal výměnu obou mužů.

„Film, jehož americká premiéra byla začátkem října, se mi líbí. Dnes jsem ho viděl snad už posedmé a pokaždé je lepší. Odpovídá realitě, i když byl několik sekvencí změnil a několik nezodpovězených otázek zůstalo. Přesto jsou reakce pozitivní,“ řekl Powers Jr. ČTK. Poprvé se o tomto projektu dozvěděl loni v červnu, se Spielbergem se setkal a poskytl mu některé podklady. Přivítal, že vedle reálií z 60. let využil také informace z posledních desetiletí a nediví se, že v hollywoodském stylu občas něco přikrášlil.

Francis Gary Powers Jr. se narodil tři roky poté, co byl jeho otec propuštěn z vězení v SSSR. Jako dítě mnoha věcem nerozuměl. Vše se změnilo v říjnu 1977, kdy otec zemřel při havárii helikoptéry. Dozvěděl se, že v letech 1952-1955 byl připravován na bojové mise. Prezident Eisenhower autorizoval program U-2 jako způsob získávání informací zpoza železné opony. Letadla U-2 byla schopna získávat informace používáním fotoaparátů s dalšími elektronickými přístroji.

Jeho otec měl 27 úspěšných misí nad SSSR, Čínou, Indií, Pákistánem, Středním východem a východoevropskými zeměmi, než byl nad Sverdlovskem sestřelen. Když se vrátil do USA, bylo jeho přijetí kontroverzní. Někteří si mysleli, že emigroval, druzí, že s letadlem přistál, další, že Sovětům vše vyzradil. Bylo to prý plné polopravd, nedorozumění, spekulací a nedůvěry. Závěr vyšetřování zněl, že se zachoval správně - po roce 2000 byl několikrát posmrtně vyznamenán.

„V 90. letech jsem přednášel studentům a šokovalo mě, jak málo vědí o studené válce. Proto jsem se v roce 1996 založil muzeum na toto téma. Kousek od Washingtonu a navíc v budově, která dříve sloužila odposlechům,“ dodal Powers Jr.

Powers Jr. navštíví kryt 10-Z v Brně

V rámci návštěvy Česka se Powers chystá navštívit také brněnský kryt 10-Z. Jeden z nejutajovanějších krytů z doby komunismu tvoří přes 60 místností vykopaných ve skále pod hradem Špilberk. „Návštěvu Garyho Powerse juniora chápeme jako mimořídné vyjádření podpory našemu úsilí kryt zpřístupnit,“ říká historik a dokumentarista Pavel Paleček, který připravuje v krytu pod Špilberkem audiovizuální expozici. Gary Powers Jr. v rámci své návštěvy daruje do vznikající expozice repliku duté mince, v níž byly KGB schovány tajné kódy a s níž byl zadržen sovětský špion Rudolf Abel v New Yorku. Gary Powers junior založil v USA muzeum studené války za pomoci Sergeje Chruščova, jehož otec byl v době sestřelení U-2 sovětským lídrem.

Film Most špionů mísí tři žánry - je právnickým dramatem, thrillerem i historickým velkofilmem. „Není snadné fandit někomu, kdo je špion a ohrožuje národní bezpečnost, jak by nám mohlo na takovém člověku záležet. Ale v tomto případě nám na něm záleží, což bylo důvodem, proč jsem se do toho pustil,“ uvedl režisér v distribučních materiálech. Vedle Hankse se na plátně objeví Mark Rylance, Amy Ryanová, Sebastian Koch v roli východoněmeckého právníka, Michail Gorevoj známý z bondovky Dnes neumírej či Alan Alda. Scénář napsal Matt Charman a držitelé tří Oscarů Ethan a Joel Coenovi. Kromě New Yorku se natáčel i v Berlíně a Wroclavi.

Autoři: ,