Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Spirituál kvintet se rozhádal, Budweiserová po třiceti letech končí

Kultura

  17:19
PRAHA - Zpěvačka Irena Budweiserová skončila svoje dlouholeté působení v kapele Spirituál kvintet. Po 30 letech strávených s krátkou pauzou u jedné z prvních českých folkových formací bude od příštího roku vystupovat se svou doprovodnou kapelou Fade In. Ve Spirituál kvintetu je zatím místo druhé zpěvačky neobsazené, řekla Budweiserová.

Spirituál kvintet foto: archiv Spirituál kvintetuReprofoto

"V souboru v poslední době nastaly takové okolnosti, že jsem v podstatě neměla jinou možnost než dobrovolně odejít," uvedla bez bližších podrobností Budweiserová.

i výročním koncertu ještě nic netušila
Jedním z posledních koncertů Budweiserové se Spirituál kvintetem byla oslava 50. výročí založení kapely, která se uskutečnila 3. listopadu v zaplněném Velkém sále pražské Lucerny. Výrazná zpěvačka se podílela také na posledním řadovém albu Spirituálu s názvem Zatím dobrý... "Při koncertu v Lucerně jsem ještě netušila, že v kapele končím," podotkla.

Dodala, že její působení ve Spirituál kvintetu se dá přirovnat k dlouhodobému vztahu podobnému manželství a bude ráda vzpomínat na vše pozitivní, co ovlivnilo její přístup k muzice, životu i lidem.

Bude pokračovat s kapelou Fade In
Budweiserová, která vystudovala zpěv na konzervatoři v Praze, bude pokračovat v pěvecké kariéře s kapelou Fade In, se kterou souběžně se Spirituálem spolupracovala posledních 20 let. Její současnou sestavu tvoří muzikanti z jazzové oblasti Vít Fiala (kontrabas) a Jaroslav Šindler a Miroslav Linka (kytary). S Fade In natočila Budweiserová sedm alb a vystupuje s nimi v klubech i kostelích.

"Možná se nyní vrátím k divadlu a do jazzových klubů, těším se na nové možnosti," podotkla Budweiserová, která své první sólové album Blue Soul nominované na cenu Jazzový Kája vydala v roce 1993.

Rok 2010 v obrazech

Skupina Spirituál kvintet, po roce 1989 zprofesionalizovaná, odehrála už tisíce vystoupení a prodala statisíce desek. Koncerty Spirituálu bývaly vyprodané už za komunistické totality, kdy na nich zněly písně jako Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát, v nichž posluchači hledali skryté významy.

V roce 50. výročí od svého založení skupina vydala album s názvem Spirituál kvintet 1960 - 2010 s podtitulem Sto nejkrásnějších písní (+1), které nabízí na čtyřech CD přes stovku písní skupiny, která má ve svém repertoáru renesanční skladby, české a moravské balady, obrozenecké písně, spirituály, gospely, světový folk i autorské písně Jiřího Cerhy.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...