Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ples s Chaplinovou vzbudil v Praze protesty

Kultura

  22:29aktualizováno  26. února 11:17
PRAHA - Zhruba tři desítky lidí protestovaly proti Plesu v opeře, který se v sobotu večer konal v budově Státní opery Prahy. Před historickou budovou se sešly přibližně tři desítky protestujících na akci svolané hnutím Skutečná demokracie teď! Někteří z demonstrantů oblékli "antiplesové šaty" z plastových odpadků. Na pořádek dohlíželo několik desítek policistů, vedle luxusních automobilů v prostorách před operou parkovalo zhruba desítka policejních dodávek.

Modelka a herečka Kiera Chaplinová, vnučka komika Charlieho Chaplina byla hlavní hvězdou Plesu v opeře. foto: ČTK

Protestující, kteří se shromáždili ve vymezeném prostoru poblíž hlavního vchodu, s sebou měli veganské občerstvení a vlastní hudbu. Během svého "alternativního plesu" častovali některé příchozí nadávkami.

Tombola a dražba vydělaly přes 600 tisíc

Celkem 642 tisíc korun vynesla Nadaci Terezy Maxové a rozvoji Dětského krizového centra tombola a dražba, které se na plese konaly.

V dražbě zájemci získali lahev vína podávaného na svatbě monackého knížete za 25.000 korun a obrazy Borise Jirků a Milana Chabery za celkových 230.000 korun.

Zástupci hnutí se kriticky vyjadřovali i na adresu ředitele Národního divadla Ondřeje Černého, který nad plesem převzal záštitu, vídeňského starosty Michaela Häupla i pražského primátora Bohuslava Svobody.

"Domníváme se, že bavit se za desetitisíce korun v této těžké době je výsměchem obyčejným lidem. Zatímco obyčejní lidé by si na jeden takový večírek vydělávali několik měsíců, oni to utratí za jeden večer. Tento ples je typickou ukázkou snobského a arogantního chování," píšou zástupci hnutí.

Levicově smýšlející lidé napadli již první pražský Ples v opeře v roce 1992, kdy podle vzoru protestů provázejících slavný ples ve Vídni na hosty házeli před budovou rajčata.

Výkon Dagmar Peckové by rozehnal deprese Rudolfa II.

Hvězdným hostem se stala modelka a herečka Kiera Chaplinová. Vnučka slavného filmového tvůrce Charlieho Chaplina v přiléhavých fialových šatech a béžových botách na vysokém podpatku na čerstvě položené navoskované podlaze, která nahradila sedačky, tančila první tanec.

Partnerem ji při valčíku byl český tanečník Jan Onder. Chaplinová, která již v Praze v roce 2009 předávala módní ceny Elle Style Award, se podle vlastního přiznání valčík naučila těsně před plesem.

Ples ve Státní opeře Praha

V programu také vystoupila například držitelka ceny Thálie za roli Carmen, operní diva Dagmar Pecková za doprovodu orchestru řízeného Vojtěchem Spurným. Moderátor večera Marek Eben podotkl, že její výkon by rozehnal i deprese Rudolfa II, na jehož dobu byl ples tematicky zaměřen.

Letošní Ples v opeře navštívilo přibližně 900 lidí. O jejich žaludky se staralo 12 šéfkuchařů a 60 číšníků, na občerstvení spotřebovali 700 kilogramů surovin.

Z bohaté nabídky pokrmů si účastníci plesu mohli dopřát například vařený hovězí jazyk s jemným hráškovým pyré či srnčí medailonky se šípkovou omáčkou a smaženými šiškami s kachními játry. K pití byl připraven i speciální plesový ležák.

O plese ve Státní opeře Praha:

"Snobská ´elita´ pořádá tradiční Ples v opeře ve Státní opeře Praha. Na něm se každoročně scházejí ti, kteří se považují za největší elitu této země, od vrcholných politiků přes zástupce magistrátu a podnikatelskou elitu až po hvězdy showbyznysu.

Popíjejí to nejlepší víno, ochutnávají speciality od těch nejlepší kuchařů, a to vše za cenu vstupenky v řádu tisíců až statisíců korun," píšou protestující ve svém prohlášení na internetu. Podle pořadatelů se však cena vstupenky pohybuje do 7000 korun.

Autoři: ,