Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Společnosti Cinema City i Cinestar plánují otevřít své sály 10. června

Kultura

  16:37
PRAHA - Společnosti Cinema City a Cinestar oznámily, že jejich sály po uzavření kin přivítají diváky ve čtvrtek 10. června. Otevřít by se mělo 12 multiplexů a jeden megaplex Cinema City a všech 13 poboček Cinestar v zemi. „Otevřeme, i kdyby vládní podmínky platily v dnešní podobě,“ řekl dnes ředitel Cinestaru Jan Bradáč. „Ale chceme, aby ministerstvo zdravotnictví ukončilo diskriminaci kultury,“ dodal.
Kino - ilustrační foto.

Kino - ilustrační foto. foto: Facebook Cinema City

Zástupci společností sdělili, že i nadále budou dodržována a respektována všechna aktuální vládní nařízení a opatření. Povolení promítat od 24. května pro polovinu kapacity sálu s povinností testu a roušek zatím využila pouze některá jednosálová kina. Multiplexy, které vykázaly kvůli uzavření z důvodu pandemie koronaviru stamilionové ztráty, nechtěly otevírat bez možnosti prodávat občerstvení, které pro ně znamená výrazný finanční efekt.

„Fanoušci i příležitostní diváci mohou od 10. června opět navštívit své oblíbené multiplexy Cinema City po celé České republice. I nadále budou dodržována a respektována všechna aktuální vládní nařízení a opatření. Ve všech sálech je zaveden takzvaný social distancing, kdy mezi jednotlivými skupinami diváků budou dodrženy rozestupy minimálně jedné volné sedačky,“ sdělila zástupkyně společnosti Cinema City Denisa Šandová.

S otevřením multiplexů se diváci mohou těšit například na film Cruella z dílny Walta Disneyho, pokračování úspěšného hororu Tiché místo: Část II, který byl kvůli pandemii několikrát odložen. Dále je v nabídce záznam koncertu rockové skupiny Bon Jovi – From Encore Nights. 

V plánu je i animovaný film Tom a Jerry a na velkém plátně nebudou chybět ani velká monstra Godzilla vs. Kong. Během letních měsíců do kin dorazí hollywoodský trhák Black Widow nebo James Bond ve filmu Není čas zemřít. Očekávané jsou také české filmy jako komedie Matky, výpravný film Miroslava Ondříčka Zátopek nebo celovečerní dokumentární film o Karlu Gottovi s názvem Karel.

V Česku fungují tři desítky multikin, které mají přibližně tříčtvrtinový podíl na trhu. Podle Unie filmových distributorů loni do kin kvůli epidemii koronaviru přišlo nejméně návštěvníků v historii ČR. 

Vstupenek se prodalo 6,38 milionu, tedy zhruba o dvě třetiny méně než o rok dřív. Téměř o dvě třetiny klesly také tržby, bezmála o polovinu se snížil počet představení. „Síť multikin Cinestar za rok 2020 přišla o 650 milionů korun na tržbách a stát nám nebyl schopen kompenzovat více než deset procent této částky,“ uvedl před časem Bradáč.

Provozovatelé tuzemských kin loni vykázali čisté tržby zhruba 906 milionů korun, což je meziroční pokles o víc než 65 procent. Kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 byly kinosály v loňském roce zavřené dohromady víc než čtyři měsíce. 

K návštěvě a podpoře kin vyzvala dnes iniciativa společnosti Artcam Films #zpatkydokina. Jejím cílem je ukázat divákovi, že kino je bezpečný prostor, do kterého může za dodržení nezbytných opatření vstoupit i se svými blízkými. Pod sloganem či hashtagem #zpatkydokina vyzvali influencery i všechny běžné diváky, aby natočili a na svých sociálních sítích sdíleli krátké video, v němž ukážou, že chodit do kina je zase normální.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...