Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Spolužáci se Mrkvičky zastali. Absolventi DAMU z roku 1962 se ohrazují proti nařčení z podepsání pamfletu

V nekrolozích Ladislava Mrkvičky (zemřel 27. 12. 2020) se připomínala záležitost s jeho vyloučením ze 4. ročníku DAMU v roce 1962, ale již dříve se v tisku objevilo hercovo tvrzení, že se jej tehdy zastal jen spolužák Petr Čepek. V internetovém vydání Reflexu v době Mrkvičkovy smrti vyšel ale článek Jiřího Štefka, v němž se píše, že celý ročník tehdy odhlasoval a podepsal souhlas s jeho vyhazovem. Někdejší studenti se proti tomuto nařčení ostře ohrazují.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HP

Martin Vašek

Klasika,Reflex-žumpa.

To se mi líbí · Odpovědět · 6 d

0 0
možnosti
HP

Helga Čočková „pamflet" proti zesnulému Ladislavu Mrkvičkovi nepodepsala. Reflex se omlouvá

-red- 5. ledna 2021 • 12:00

0 0
možnosti
HP

Helga Čočková „pamflet" proti zesnulému Ladislavu Mrkvičkovi nepodepsala. Reflex se omlouvá

-red- 5. ledna 2021 • 12:00

0 0
možnosti
Foto

Důvodně lze pociťovat hnus ze vzájemného podrazáctví mezi tehdejšími začínajícími herci, ovšem když se nad příčinou seriózně zamyslíme, původ zla není v nich, jejich hanebné jednání je pouze následkem příčiny, kterou je KSČ a její "vedoucí úloha" ve společnosti... :-(V[>-]

0 0
možnosti
VC

Tak je hezké že se to připomíná. asi prot, že něco podobného je dnes v USA. Dcery udávají své matky a lidé jsou vyhazováni z práce a škol. Ze školy prý v USa byla vyloučena dívčina za to že v 17 ve videu řekla hej černoši, mám řidičák. A spolužák jí udal.

Jenže za v 60kách lidé podepsali petice a šéfové vyhazovali podřízené ze strachu, teď zatím z fanatismu. Za pár let už budou držet hubu a krok ze strachu.

Američané vzpamatujte se a u nás taky! Cenzura už jede 1. ligu, třeba na novinky.cz. Už to není spolupráce seznamu.cz a Práva, ale Rudé Právo. Tak bacha na ně!;-€

0 0
možnosti
VP

V11a73ň20u39r36a 20P29e44t45r

19. 1. 2021 21:39

Ano, počátel 60 let ještě byl, stejně jako později celá normalizace dobou nesvobody. Lidé byli pro politiku vyhazováni z práce a studenti ze studií. Úplně stejně, jako v dnešních USA!

0 0
možnosti
Foto

Pokračování:

a to se, jak se mi zdálo, také potvrdilo, protože jsem jeho jméno nikde neviděl když na plátně běžely titulky. Brzy se ale ukázalo, že Mrkvička měl třetí největší roli a tu nejhlavnější, která se pro mladého herce v tom filmu vyskytovala. Přesto nebylo jeho jméno nikde uvedeno. Seděl vedle mne, podíval jsem se na něho, když mi to všechno pomalu začínalo docházet. Jenom se zazubil. Ladislav Mrkvička byl pro ty, kteří o takovýchto věcech rozhodovali, prostě persona non grata! Vymazat ho z filmové pásky příliš dobře nešlo, takže aspoň za trest vymazali jeho jméno z filmových titulků. Pamatuji si ještě, že ten film se jmenoval Černá dynastie, že byl o třech generacích strojvůdců lokomotiv a že hlavní roli v něm hrál Ladislav Pešek.

0 0
možnosti
Foto

Otisknu zde část své autobiografie Můj bíbr ( vkoreis.com ), kde píši o Mtkvičkovi v souvislosti s vojenským souborem AUS.

"Láďa Mrkvička, ještě v době svých studií na DAMU, se rok předtím než jsem se s ním potkal zamotal do tehdy proslulých májových událostí, a následkem toho byl ze školy vyloučen a měl potom neustávající problémy, které přetrvávaly i v době kdy jsem ho poznal. Byl to, řekl bych, dost zázrak, že ho vůbec vzali do souboru, on ale byl skutečně dobrý a někdo, kdo tohle věděl, musel asi hodně zatlačit. Vzpomínám si, jak krátce poté kdy jsme začátkem září 1962 nastoupili na vojnu, přišel Mrkvička k několika z nás s hrstí lístků do kina, které potřeboval nějak udat. Že prý je dostal zadarmo a že jsou na předpremiéru jakéhosi filmu, která se koná toho dne odpoledne v jednom pražském kině. Pár z nás se rozhodlo s ním na to představení tedy jít. Cestou tam z něho pomalu vylezlo, že v tom filmu hraje; proto také dostal ty lístky. Čekal jsem, že tam nejspíš bude mít nějaký štěk a to

0 0
možnosti
PB

P79a48v53e16l 96B33e85ň27o

18. 1. 2021 19:28

On si někdo všim "investigativní čistoty " tzv. "novinářů" z Reflexu...? ;-)))

Haha...ale když se to hodí, tak se použijí...

0 0
možnosti