130 let

Zkrocená hora. Jen trochu jiná romantika na novoroční večer na TV Nova s Jakem Gyllenhaalem a Heathem Ledgerem v hlavních rolích. | foto: Reprofoto

Šprtka, kovbojové a rabín

Kultura
  •   8:59
Další pohádky, na Silvestra komedie a estrády a na Nový rok oddychová romantika. Tak vypadá ve zkratce televizní program na přelom roku.
Ať už je hlad diváků po pohádkách ve svátečním čase skutečně tak obrovský, jak si televize představují, nebo je ládují na obrazovky ze setrvačnosti, jisté je, že program posledních dnů roku nabídne těch pár posledních pohádek, které neběžely přes Vánoce. K vidění budou prověřené klasiky, jako Princ a Večernice, Princezna se zlatou hvězdou nebo Princové jsou na draka, i novější tituly, například muzikáloví Fredy a Zlatovláska.

Své místo si tradičně vybojoval i Mrazík, kterému Nova vyhradila úterní prime time, zatímco ČT 2 na silvestrovské odpoledne potměšile nasadila cimrmanovskou antipohádku Dlouhý, Široký a Krátkozraký.

Pohádkám šlapou na paty animované filmy pro děti. Coby tuzemský zástupce se v silvestrovském televizním programu krčí snad jen werichovské Fimfárum 2, na které ze všech stran útočí zahraniční tituly. Život brouka a Valiant jsou sotva průměrné, ještě tak nejlepší Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka bohužel nedosahuje úrovně předchozích středometrážních eskapád svých titulních hrdinů a naprosté dno představuje Příběh žraloka, bezostyšně imitující animovaný hit Hledá se Nemo. Jeho jediný světlý bod představovaly dabérské vtípky v původním znění, jenže Nova ho nepochybně odvysílá v češtině.

Neškodná rodinná legrace
Stejně jako na Vánoce poběží celá řada starých českých komedií, například U pokladny stál... a Anton Špelec, ostrostřelec s Vlastou Burianem, Dovolená s Andělem a Anděl na horách s Jaroslavem Marvanem, Poslušně hlásím, kterýžto film fatálně přetlumočil Haškova Švejka jako velkou legraci, či novější Ať žijí duchové. Z komedií zahraničních, nejčastěji pochopitelně amerických, stojí za to dát šanci Žábě k zulíbání v úterní odpoledne na Nově: zápletka s výměnou těl mezi středoškolskou šprtkou a obtloustlým zlodějíčkem nepatří mezi nejoriginálnější a zhulenecký humor není pro každého, přesto jde o zábavný kousek s překvapivě chytrým vyzněním.

Krimikomedie Můj soused zabiják 2 oproti tomu pouze šlape vodu, Beethoven a Kudrnatá holka sázejí na neškodně rodinnou legraci a Krokodýla Dundeeho nebo Záměnu s Eddiem Murphym a Danem Aykroydem jsme už viděli nepočítaněkrát. Daleko méně okoukaná je třetí ze série parodií na bondovky Austin Powers v Goldmemberu, kterou Nova nasazuje na silvestrovskou noc, či romantická komedie Rabín, kněz a krásná blondýna, již lze vidět o den dříve na Primě.

Romantika naplno exploduje na novoroční večer. Prima nasadí slzopudný Vzkaz v láhvi s Kevinem Costnerem v hlavní roli. ČT 1 zakontruje postarším filmem Pod vlivem úplňku, v němž si ovdovělá Cher hledala nového manžela tak působivě, až jí to vyneslo Oscara. Asi nejočekávanější film letošní silvestrovské sezony však chystá Nova: Zkrocená hora není než zručně natočené melodrama s jediným rozdílem v tom, že tu zamilovaný pár hrají dva kovbojové, předchází jej však reputace tříoscarového hitu a své herecké kvality v něm předvádí Heath Ledger, jeden z nejvíc postrádaných lidí, kteří letos opustili kinematografii i svět.

Takycelebrity“ jako obvykle
Za doporučení stojí i velkolepý šestioscarový muzikál Chicago (Nova v úterý večer) či naopak komorní tuzemský Václav (ČT 1 o dva dny později). Samozřejmostí jsou pak silvestrovské show. Nova opět šetří a místo předtočené estrády nabídne už podruhé přímý přenos z Václavského náměstí, kde se nepochybně vystřídají ty samé „takycelebrity“ jako obvykle.

ČT 1 nabídne daleko skromnější kolekci silvestrovských vydání svých pořadů jako Pošta pro tebe či Všechnopárty. Všechny kanály také nabídnou spoustu muziky, od živých vystoupení po koláže klipů. Poslední večer v roce se zkrátka sází na jistotu. Tou hlavní zůstává, že na novoroční přípitek dojde přesně o půlnoci. Aspoň jednou za rok nebude vysílání posunuté kvůli reklamám o celé minuty oproti programu.
Autor: Vojtěch Rynda