Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Srbský režisér Emir Kusturica doplní svou sbírku filmových ocenění

Kultura

  12:04
ŘÍM - Srbský režisér Emir Kusturica dostane jako první novou cenu filmového festivalu v Turíně nazvanou na počest italského režiséra Federica Felliniho a jeho filmu 8 1/2. Sedmadvacátý ročník turínského festivalu se bude konat od 13. do 21. listopadu.

Emir Kusturica

Cenou 8 1/2 se budou podle organizátorů festivalu odměňovat režiséři, kteří přispějí k "obrození filmového jazyka a k propagování nových tendencí" v současné kinematografii.

První cena 8 1/2 bude udělena Emiru Kusturicovi hlavně za kvalitní invenci jeho filmů a absolutní originalitu stylu, uvádí se v komuniké. Kusturica je držitelem dvou Zlatým palem z festivalu v Cannes. Jednu z nich dostal v roce 1995 za polemický film Underground pojednávající o válce v bývalé Jugoslávii.

Kusturica Dream
Srbský režisér si převezme cenu na zahajovacím ceremoniálu festivalu, kterému bude od letošního roku předsedat Gianni Amelio. Na festivalu budou promítnuty zatím neznámé scény z Kusturicova filmu Arizona Dream a také dlouhá verze snímku Underground.

Druhá cena 8 1/2 bude udělena produkční společnosti American Zoetrope, v jejímž čele stojí slavný americký režisér Francis Ford Coppola. Festival tak ocení práci režiséra mafiánské ságy Kmotr, jeho podíl na obnově amerického kinematografického průmyslu i jeho nezastupitelnou roli jako tvůrce umění na přechodu od klasického filmu k filmu budoucnosti. Cenu převezme na festivalu, kde bude promítnut jeho nový film Tetro, sám režisér.

Autor: