130 let
Polský skladatel Fryderyk Chopin - portrét.

Polský skladatel Fryderyk Chopin - portrét. | foto: Wikimedia Commons

Srdce naložené v koňaku. Díky němu vědci vyřešili záhadu Chopinovy smrti

Kultura
  •   6:00
Slavný polský hudební skladatel a virtuóz Fryderyk Chopin zemřel v pouhých 39 devíti letech. Přesné okolnosti jeho skonu zůstaly téměř 170 let neznámé. Vědci teď díky zkoumání skladatelova srdce naloženého v alkoholu přicházejí s definitivní odpovědí - skladatele zabila komplikace spojená s tuberkulózou.

Chopin měl mít panický strach z pohřební zaživa. „Země mě udusí,“ měl naléhavým hlasem opakovat své sestře, když ležel v roce 1849 na smrtelné posteli. „Slib mi, že mě rozřežou, abych nebyl pohřbený zaživa,“ opakoval jí.

absurdni-realitu-jsem-prevedl-do-hudby-rika-kontrabasista-a-skladatel-niggenkemper-gea-/kultura.aspx?c=A171103_103052_ln_kultura_jto

Chopin zemřel v pouhých 39 letech. Jeho přání o rozřezání se mu vyplnilo, když lékaři zkoumali příčinu jeho smrti. Vědělo se, že skladatel trpí tuberkulózou, ale jeho skon byl příliš rychlý. Zjevná příčina se nenašla a tak Chopina pouze slavnostně pohřbili v Paříži, kde zemřel, na slavném hřbitově Pére-Lachaise. V rodném Polsku byl ovšem vnímán jako národní hrdina a tak jeho sestra Ludwika propašovala zpět do země alespoň jeho srdce, nyní ve stříbrné schránce a naložené ve francouzském koňaku. Bylo slavnostně uloženo do sloupu v kostele svatého Kříže ve Varšavě. Kromě krátké doby, kdy si ho pro sebe do kanceláře uzmul nacistický důstojník, v kostele i zůstalo.

zdroj: www.youtube.com

„Našli jsme nádobu s jeho srdcem téměř neporušenou,“ sdělil profesor Michael Witt magazínu The Observer. Spolu se svým týmem měli možnost srdce zkoumat poprvé od roku 1945. „I my jsme ji neotevřeli. Podle stavu srdce v nádobě je ale jasné, že Chopin tuberkulózou trpěl. Zabila ho ale akutní perikarditida,“ dodává. Perikarditida je zánětlivé onemocnění srdečního vaku, takzvaného perikardu.

Witt výsledky publikoval v prestižním lékařském magazínu American Journal of Medicine. Dlouhou dobou se věřilo, že pravou příčinou smrti byla cystická fibróza. „Teď jsem si ale jist, že už opravdu víme, co Chopina zabilo,“ uzavřel Witt.

Fryderyk Francizsek Chopin (1810 -1849)
 byl polský hudební skladatel, kterému se přezdívalo „básník klavíru.“ Vyl jedním z nejvýznamějších skladatelů období romantismu. Zachovalo se na 230 jeho skladeb. Jeho velkým obdivovatelem byl Bedřich Smetana, který měl prohlásit: „„Jeho skladbám měl jsem ve všech koncertech co děkovat za úspěch a od té doby, co jsem skladby jeho byl poznal a pochopil, věděl jsem též, co mojí úlohou jest“.

Autor: Jaroslav Totušek