Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Český překlad oceněné knihy pokřtí Michal Kaščák, převlečený za punkera

Kultura

  16:30
K příležitosti vydání českého překladu povídkové sbírky Telegram slovenského spisovatele Stanislava Rakúse vystoupí kapely Saténové ruky a Vydrapená Bužírka Punk System. Na postu bubeníka v ní sedí výrazná osobnost slovenské hudební scény a šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák.

Michal Kaščák jako bubeník skupiny Vydrapená Bužírka Punk System foto: Facebook Vydrapená Bužírka Punk System

Slovenské vydavatelství KK Bagala a české nakladatelství Větrné mlýny pořádají u příležitosti českého vydání sbírky humoristických povídek Stanislava Rakúse Telegram, které se bude konat dne 28. září nejen za účasti autora a překladatele Lubomíra Machaly speciální večer v pražském Café V lese.

Čtveřice povídek Telegram si získala nadšené recenze i prestižní literární ocenění Anasoft litera. To je obdobou naší Magnesie Litery. Autor Telegramu Stanislav Rakús si cenu a s ní spopjenou prémii 10 000 eur odnesl v roce 2010. V Cefé V lese bude spisovatel besedovat se svými čtenáři a poté vystoupí dvě slovenské hudební skupiny.

Stanislav Rakús

Skupina Saténové ruky dle svých vlastních slov hraje „primitive rock a post šansón“ a svoji tvorbu označuje za „nesprávnou odpověď na britpop a správnou odpověď na slovenský pop i český underground.“ Kapelu Vydrapená Bužírka Punk System založil bubeník Michalem Kaščákem se svěma dalšími kolegy, svoji produkcí hudebně navazují na punk 70. let, který prý spojují s „drzými texty o zhoubných následcích sportování.“

Autor: