Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Star Wars stále provází Síla. Poslední z Jediů má úspěšný start v kinech

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Poslední z Jediů, osmý díl vesmírné ságy Star Wars, má světově pátý nejúspěšnější filmový start v dějinách. V domovských Spojených státech dokonce druhý. Ačkoliv kritika snímek vychvaluje, fanoušci jsou s hodnocením střízlivější. Snímek měl českou premiéru 14. prosince.

Kapitánka Phasma (Gwendoline Christieová). Snímek Star Wars: Poslední z Jediů (2017). foto: Disney

Poslední z Jediů celosvětově za první víkend (opening weekend) vydělal 450 milionů dolarů (zhruba 9,8 miliard korun). Astronomická částka je ale „pouze“ pátou nejvyšší - nové Star Wars předběhl snímek Rychle a zběsile 8 (541 milionů), předchozí díl vesmírné ságy s podtitulem Síla se probouzí (529 milionů), Jurský svět a snímek Harry Potter a Relikvie smrti, druhá část

Jen ve Spojených státech a Kanadě diváci v kinech zaplatili 220 milionů dolarů. Zde byl lepší už jen předchozí díl, Snímek Síla se probouzí, který si odnesl 248 milionů.

Daisy Ridleyová jako Rey. Star Wars: Poslední z Jediů.
Zveřejněný snímek z filmu Star Wars: Poslední z Jediů.

Ačkoliv kritici jsou z filmu nadšení (psali jsme ZDE) a přirovnávají ho k epizodě Impérium vrací úder, která je vnímána jako nejlepší díl celé ságy, diváci jsou ve svých hodnoceních střízlivější. Server Rotten Tomatoes, který sbírá recenze a vytváří z nich průměrné procentuální hodnocení, na tento rozdíl poukazuje. Od kritiků má Poslední z Jediů 93% (složeno z 301 recenzí). Od diváků si ale vysloužil pouze lehce nadprůměrných 56% (složeno z více než 100 tisíce recenzí). Všechny použité údaje jsou z 18. prosince.

Na českém serveru ČSFD má snímek v současné chvíli velmi dobrých 80%.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!