Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Státní opera hlásí změny. Zaměstnanci protestují

Kultura

  14:23
PRAHA - Už první fáze kontroverzní transformace Národního divadla a Státní opery Praha, kterou ministerstvo kultury připravuje pro letošní a příští rok, by měla přinést výrazné úspory. Přesto se před budou sešly desítky nespokojených zaměstnanců.

Ředitel Národního divadla Ondřej Černý foto: ČTK

Především na manažerských platech by se mělo ušetřit až 22,3 milionu korun, uvedl na tiskové konferenci ministr Jiří Besser (za TOP 09). Měly by umožnit postupné zvyšování odměn umělců, kteří se o svá místa podle MK obávat nemusejí. Zeštíhlí zřejmě administrativa. Proti slučování obou scén opět protestovali především umělci ze SOP.

"Protože budeme chtít vylepšit podmínky těchto institucí, tak v rámci rozpočtu ministerstva kultury tyto finanční prostředky budou ponechány. Naopak se budeme snažit rozpočet této instituce navýšit, abychom skutečně nedostatek financí, který tam dlouhodobě je, dokázali napravit," řekl Besser. O navýšení rozpočtu pro MK kvůli tomu ale Besser ministerstvo financí zřejmě nepožádá.

Celý proces transformace přesáhne konec funkčního období současné vlády, potrvá do roku 2014. Ministerstvo také zadalo procesně-personální audit.

Tristan a Izolda v nastudování Státní opery Praha.

Před budovou ministerstva se dnes sešly desítky protestujících, především zaměstnanců SOP. Za transformací vidí spíše ekonomické zájmy MK než snahu o zvýšení umělecké úrovně. "Kritika ministerstva kultury je pořád stejná, protože nevidíme jediný důvod, že by jejich řešení bylo podložené argumenty. Nejedná se ani o peníze, ani o zvýšení kvality, protože tomu oni nerozumějí, takže to nemůžou hodnotit," řekl ČTK zástupce odborů SOP Petr Pergel. Trvají na zachování samostatnosti obou souborů.

Petici za zachování samostatnosti operního i baletního souboru SOP podepsalo zhruba 20.000 lidí. Ministerské aktivity kritizuje řada odborníků. Podpořil je i Senát, který označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné.

Ministr dnes zdůraznil, že rozhodnutí transformovat ND a SOP bylo jednoznačně správné a nutné. Nutnost změny prý vyplývá z hospodářských výsledků SOP v posledních deseti letech. V roce 2002 měla schodek ve výši téměř 24 milionů, o dva roky později pomohl zřizovatel dorovnat ztrátu 20 miliony korun. V loňském roce opět SOP hospodařila s deficitem, tentokrát 13,5 milionu korun. Na rozdíl od SOP je od roku 2004 v ND hospodářský výsledek vyrovnaný.

Desítky zaměstnanců Státní opery Praha protestovaly 15. března před uvedením opery La Traviata proti slučování Státní opery a Národního divadla a odvolání ředitele Radima Dolanského.

"Příprava majetkového propojení obou scén probíhá podle plánu, klíčový akt první fáze nastane 1. ledna 2012. Hrací plán sezony 2012/13 pro všechny scény ND bude připraven do konce tohoto roku," řekl ředitel Národního divadla a Státní opery Praha Ondřej Černý, na jehož místo bude příští rok vypsáno výběrové řízení. Dramaturgický plán představí do konce tohoto roku.

Rekonstrukce opery

Ministerstvo dnes podle ředitele tiskového odboru Stanislava Brunclíka na svém webu zveřejnilo celkové znění transformace ND a SOP. V první fázi ministerstvo plánuje rekonstruovat budovu SOP, zadat podmínky pro vybudování nového výrobního a skladového komplexu ND, dorovnat platy zaměstnanců SOP na úroveň ND a vyjednávat o kolektivní smlouvě.

Chystá také změnu statutu Národního divadla, kterého se bude týkat i zřízení takzvané správní a umělecké, respektive dramaturgické rady ND.

Správní rada bude poradním orgánem MK a pravidla jejího fungování budou ukotvena ve statutu ND. Bude schvalovat strategická rozhodnutí týkající se rozvoje ND, kontrolovat ekonomický chod a ve spolupráci s experty vyhodnocovat jeho uměleckou činnost.

Plán zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů. Stejně tak bude zachována značka Státní opera Praha. Obě instituce budou tvořit samostatné účetní jednotky. Činohry ND se reforma netýká.

Autor: