Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

StB tlačila Zímu, aby donášel na Wericha. Zpěvák se měl vykroutit

Kultura

  19:02
PRAHA - Nový dokument režiséra Pavla Křemena Nikomu jsem neublížil vypráví za pomoci svědectví bývalých tajných agentů a důstojníků Státní bezpečnosti (StB) o udavačství za komunistického režimu.

O svých kontaktech s StB ve filmu hovoří také řada známých osobností, například populární zpěvák Josef Zíma popisuje, jak se StB nepodařilo ho na rozdíl od některých jeho kolegů přimět ke spolupráci. Hodinový dokument uvede 24. února ČT2.

Tak dlouho mluvil o sobě, až z něj byl 'slabý informátor'
Zpěváka a herce Josefa Zímu se StB snažila získat k donášení na kolegu Jana Wericha. Zíma se ubránil originálním způsobem, když na schůzkách s agenty hovořil tak dlouho pouze o sobě, až se v jeho profilu objevilo hodnocení "slabý informátor".

Ne každý však podle dokumentu dokázal tlaku komunistické moci odolat. Herec Jan Skopeček, který StB dodal zhruba 60 zpráv, ve snímku přiznává, že například informoval StB o lidech, kteří se v 80. letech sháněli po samizdatovém vydání Solženicynova románu Souostroví Gulag. "Bál jsem se," vysvětluje herec, který přes šesti lety dosáhl soudního rozhodnutí, že byl v evidenci StB veden jako spolupracovník neoprávněně.

Jiřina Bohdalová.Dokument připomíná také další osobnosti, které u soudu vyhrály spor s ministerstvem vnitra kvůli své evidenci v seznamu agentů StB. Jde například o herečku Jiřinu Bohdalovou nebo bývalého předsedu dozorčí rady Škoda Auto Vratislava Kulhánka.´

Snímek se snaží ukázat, jakým způsobem StB získávala své spolupracovníky a jak byli agenti za své zprávy odměňováni. Režisér vyzpovídal tři bývalé důstojníky StB a necelou desítku těch, kteří byli vedeni jako agenti či tajní spolupracovníci. V souladu s názvem dokumentu Nikomu jsem neublížil z jejich výpovědí vyplývá, že většinou necítí za své jednání vinu.

Nohavica si na "13. komnatu" nenašel čas
Hudební kritik Jan Rejžek připomíná případ zpěváka Jaromíra Nohavici, který na své internetové stránce styky s StB připustil, vyloučil však, že by udával lidi. Rejžkovi o tom údajně slíbil natáčení televizního dokumentu 13. komnata, nakonec si ale podle publicisty na tuto "čáru za minulostí" nenašel čas.

Jednou z klíčových postav dokumentu je také kamarád režiséra Křemena Jaroslav Kolář, který hovoří o své práci pro StB, o způsobech komunikace a konspirace i o okolnostech, za kterých se stal v závěru roku 1989 takzvaným spícím agentem.


Režisér Křemen se problematikou StB zabývá již delší dobu. V ostravském studiu ČT se připravuje jeho cyklus Tajné akce StB, podílel se také na několika televizních pořadech Hrdelní zločiny, Osudové okamžiky, Předčasná či Nevyjasněná úmrtí nebo 13. komnata.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...