130 let
Festivalové promenády lemují zástupy fotografů. Cannes 2018.

Festivalové promenády lemují zástupy fotografů. Cannes 2018. | foto: ČTK/RTR

Stejně filmů od žen a mužů. Festival v Cannes slíbil rovnováhu mezi tvůrci

Kultura
  •   16:18
Cannes - Organizátoři mezinárodního filmového festivalu v Cannes se zavázali zajistit větší rovnováhu mezi soutěžními filmy podle toho, zda je tvoří ženy či muži. Spravedlivěji má být obsazena i hodnotící porota a transparentnější mají být také způsoby, jak se snímky vybírají do soutěže.

Organizátoři mezinárodního filmového festivalu v Cannes se dnes zavázali zajistit větší rovnováhu mezi soutěžními filmy podle toho, zda je tvoří ženy či muži. Spravedlivěji má být obsazena i hodnotící porota a transparentnější mají být také způsoby, jak se snímky vybírají do soutěže.

Ředitel festivalu Thierry Frémaux podepsal memorandum v naplněném stanu na jedné z pláží Cannes po boku uměleckých ředitelů klání Édouarda Waintropa a Charlese Tessona. Podpisu přihlíželi členové letošní poroty, včetně předsedkyně, herečky Cate Blanchettové, která shodou okolností dnes slaví narozeniny.

Ředitel Frémaux vyjádřil naději, že účastníci festivalu tento nový závazek uvítají. „Doufáme, že to posílí pochopení, že svět už není stejný. Svět se změnil,“ řekl s tím, že je zapotřebí se vypořádávat s přežitky.

Blanchettová řekla, že ženy nejsou na světě žádnou menšinou, a přesto se filmový průmysl tváří, že to tak je.

Za sedm desítek let festivalu v Cannes představilo své filmy v hlavní soutěži pouze 82 žen, a to vedle 1866 mužů. Z 21 filmů v letošní hlavní soutěži jich jen tři vytvořily režisérky.

I některé další filmové festivaly jdou genderové rovnosti vstříc. Nejdále se dostal festival nezávislých filmů Tribeca na newyorském Manhattanu, na kterém byly v dubnu filmové tvůrkyně zastoupeny z 46 procent.

V sobotu 82 umělkyň včetně Blanchettové a režisérky Agn?s Vardaové při symbolickém protestu na červeném koberci v Cannes vyzvalo k rovnosti v odměňování mužů a žen nejen ve filmové branži. Kromě zrovnoprávnění žen s muži podpořily i kampaň proti sexismu #MeToo.

Filmový festival v Cannes začal v úterý a skončí slavnostním udílením Zlatých palem v sobotu. Zlatou palmu v historii festivalu na francouzské Riviéře získala jen jediná žena - Novozélanďanka Jane Campionová za snímek Piano.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás