130 let
Štěpánka Balcarová

Štěpánka Balcarová | foto: Vojtěch Havlík

Štěpánka Balcarová rozepsala Štěstí pro symfonický orchestr. Podívejte se na video

Kultura
  •   10:01
Videopodobu koncertu, jenž se stal základem CD Štěstí vydaného na sklonku roku 2022, uvádí v premiéře portál Lidovky.cz. Zaznívá zde šest básní polského autora Juliana Tuwima zhudebněných českou trumpetistkou a dirigentkou Štěpánkou Balcarovou. Nahrávka je záznamem živého vystoupení jazzového septeta a Symfonického orchestru Českého rozhlasu z multifunkčního pražského sálu Dox+.

Orchestrální přepracování Tuwimových básní, které mohou posluchači znát z alba Life and Happiness of Julian Tuwim (Animal Music, 2017), vzniklo na objednávku Českého rozhlasu pro koncertní řadu Nové horizonty. Štěpánka Balcarová se rozhodla pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu a pro své jazzové septeto zaranžovat z původní desky šest básní: Třešně, Žití, Štěstí, Pták, Všechno, Ó Kriste...

Takto vzniklý cyklus písní nastudoval a premiéroval s orchestrem dirigent Marko Ivanovič. Jazzové septeto vystoupilo ve stejném složení jako na desce z roku 2017, v čele s hlavní sólistkou – zpěvačkou Małgorzatou Hutek.

„Album jsem pojmenovala po básni Štěstí. Je pro mě jednou z nejsilnějších Tuwimowých básní. Téma usebrání, zklidnění mysli a určitého druhu kontemplace v přírodě ve mně v posledních letech silně rezonuje. A k tomu všudypřítomný pocit vděku, který básník v posledním verši vyjadřuje. Pro mě typický Tuwim – krátká jednoduchá báseň se sdělením pocitu, který ve vás ale už zůstane navždy“, komentuje název alba Balcarová.

Julian Tuwim (1894–1953) byl polský básník a překladatel židovského původu, jedna z hlavních postav polské literatury. Mezi jeho nejznámější sbírky básní patří Czyhanie na Boga (1918), Sokrates tańczący (1920), Siódma jesień (1921), Wierszy tom czwarty (1923), Słowa we krwi (1926), Rzecz Czarnoleska (1926), aj. Julian Tuwim je také známý jako autor poezie pro děti (Lokomotywa, 1938).

O Julianu Tuwimovi říká jeho krajanka Małgorzata Hutek: „Julian Tuwim je mistr slova. Poznat jeho tvorbu zase z jiného pohledu - z pohledu zpěvačky - pro mě bylo nesmírně inspirativní, vezmeme-li v úvahu, že Tuwim vytvářel nová slova a neobvyklá přirovnání, hrál si s jazykem a metaforou. A já zase miluji hrát si se zvukem a improvizací. Jeho poezie umožňuje dívat se na svět z jiné perspektivy.“

Hudební autorka projektu Štěpánka Balcarová je česká trumpetistka, skladatelka a dirigentka. V roce 2012 dokončila magisterský program na prestižní polské Hudební akademii Karola Szymanovského v Katovicích v oboru jazzová trubka. Jazzovou skladbu a aranžování studovala později v rakouském Grazu. V současné době žije v Praze, kde působí jako pedagog na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka a na jazzové katedře HAMU.

Štěpánka Balcarová je kapelnicí několika hudebních projektů. Je to především jazzový big band Concept Art Orchestra nebo její česko-polské kvarteto. Od roku 2019 připravuje pro Český rozhlas hudební pořad Jazzový podvečer, který mohou posluchači slyšet každou čtvrtou neděli v měsíci od šesté hodiny večerní na stanici Vltava.

Autor: obz