Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Steve Carell jako generál. Jednotka vesmírného nasazení si střílí z Trumpa, vesmíru i armády

Seriál Jednotka rychlého nasazení (2020). Tvůrci: Steve Carell, Greg Daniels. foto: NETFLIX

LOS ANGELES - V novém komediálním seriálu z produkce Netflixu divák sleduje vznik šesté ozbrojené složky armády Spojených států. Na jednotku vesmírného nasazení čeká místo nebezpečí spíše humor.
  18:00

Zřízení skutečných vesmírných sborů navrhl sám americký prezident Donald Trump. „Ve vesmíru se dá válčit stejně jako na souši nebo na vodě,“ prohlásil v březnu 2018. O dva roky později mu Kongres vyhověl a byla představena i vlajka nových jednotek. „Myslím, že Čína, Rusko a možná ještě někdo další zřídili něco podobného před námi,“ dodal tehdy. 

Seriál Jednotka rychlého nasazení (2020). Tvůrci: Steve Carell, Greg Daniels.
Seriál Jednotka rychlého nasazení (2020). Tvůrci: Steve Carell, Greg Daniels.

Seriál z produkce Netflixu od tvůrčí dvojice Steva Carella (40 let panic, seriál Kancl) a Grega Danielse (seriály Kancl, Simpsonovi) si z celého projektu dělá legraci. Povedlo se mu to ale nejspíš nechtěně i geniálním způsobem.

Seriál se v angličtině jmenuje Space Force, stejně jako americký armádní projekt. Tím, že se díky Netflixu vysílá po celém světě, de facto zablokoval právně užití jména Space Force všude mimo spojené státy. Kdyby tak Trumpovy nové jednotky chtěly operovat mimo domovské území, v extrémním případě by z toho mohly být i soudní tahanice. 

Seriál samotný pak vypráví o jednotce vedené generálem Markem R. Naidem (Steve Carell). Ten dostal od pohlavárů za úkol, že musí zřídit pozice na Měsíci. Háček je, že projekt vzniká od nuly a musí se stihnout do roku 2024.

Diváci mohou dále vidět Johna Malkoviche, Bena Schwartze, Dianu Silversovou, Tawny Newsomovou, Jimmyho O. Yanga, Dona Lakea, Lisu Kudrowovou nebo Alexeje Vorobjova.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...