Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sting se po čtyřech měsících vrací s 'přídavkem'

Kultura

  14:00
PRAHA - V pondělí v Praze vystoupí britský hudebník Sting. Vrací se po úspěšném turné Back To Bass, jež připomínalo čtvrstoletí od jeho vstupu na sólovou dráhu.

Sting na vyprodaném koncertě v pražském Kongresovém centru foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Koncertní šňůra Back to Bass se v Praze zastavila v únoru, lístky byly velmi rychle vyprodány, pořadatelé tedy s umělcovým managementem domluvili červnový „přídavek“ ve vysočanské O2 aréně.

Stingovo letní turné na Back to Bass navazuje, upomíná také na vydání rekapitulačního boxsetu, který obsahuje výběr Stingovy tvorby jak se skupinou The Police, tak i z jeho sólové kariéry. Sting na šňůře pod dlouhé době vystupuje s baskytarou (odtud název Back to Bass), nástrojem, který ho ještě jako člena The Police proslavil. Písně jeho první skupiny také tvoří nemalou část programu vystoupení. I během června mohli návštěvníci na různých štacích slyšet klasického hity jako Every Little Thing She Does Is Magic, Every Breath You Take nebo Next To You. Aranžovány jsou ale nově, způsobem blízkým současnému stylu hvězdy večera, kultivovanému, „dospělému“ popu.

Repertoáru odpovídá i složení kapely na Stingově šňůře - trochu úspornější než je u Stinga obvyklé. Kromě jeho baskytary dojde na bicí známého Vinnieho Colaiuty (nahrával s umělci od Franka Zappy po Andreu Bocelliho), jenž na pódiu v klasických kusech „trefuje“ velmi osobitý styl známého bubeníka The Police Stewarta Copelanda. Kytary obsluhuje dvojice Dominic Miller a David Sancious, prostor dostanou i výrazná doprovodná vokalistka Jo Lawryová azdatný houslista Peter Tickell.

Nejoblíbenější 'policista'

Skupina The Police existovala jen osm let (1977-85), rozpadla se na vrcholu slávy. Mezi kapelami britské nové vlny vynikala schopností napsat inteligentní a přitom chytlavé písně a instrumentalistickou zdatností všech členů tria. Mimořádná byla její rytmika Sting - Copeland. Po rozchodu The Police si největší popularitu vydobyl právě někdejší zpěvák a baskytarista Sting (vlastním jménem Gordon Sumner), jehož tvorba se od sevřenosti skladeb The Police posunula k pestřejšímu a košatějšímu zvuku, obsahujícmu echa mnoha žánrů od jazzu po world music.

Prakticky po celých šestadvacet let Stingovy dráhy jsou jeho vystoupení spolehlivý tahák, jakkoliv jeho hudba uším dnešních mladých posluchačů zní už dost usedle. Mezi jeho posledními studiovými nahrávkami jsou Symphonicities (2010) s orchestrálními verzemi jeho starších skladeb, úpravy anglických písní ze 16. století Songs from A Labyrinth a vánoční album If on a Winter Night z roku 2009.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!