Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Strach zmizí. Zůstanu jen já.‘ Výpravný sci-fi velkofilm Duna se představuje v první ukázce

Snímek Duna (2020). foto: Vertical Entertainment

ARRAKIS - Pouštní planeta, obrovští červi a mladý hrabě, který musí riskovat vše. Dočká se kultovní román Franka Herberta důstojné adaptace? Film Duna režiséra Denise Villeneuveho dorazí do českých kin 17. prosince.
  15:00

Hrabě Leto Atreides (Oscar Isaac) dostane do poručnictví nehostinnou pouštní planetu Arrakis (také známou jako Duna), jediný zdroj nejvzácnější vesmírné substance zvané melánž. Koření, které mimo jiné prodlužuje lidský život. Leto tuší, že jde o promyšlený plán nepřátelského rodu Harkonnenů, ale stejně spolu se svým synem Paulem (Timothée Chalamet) na planetu odcestuje. Říct, že tam na ně čekají problémy, by zdaleka nevystihovalo skutečnost.

Snímek Duna (2020).
Snímek Duna (2020).

Hlavní role se zhostil oscarový Timothée Chalamet. „To, co mě na Paulovi od první chvíle lákalo, byl fakt, že v tak ohromném sci-fi příběhu je hrdinou, který se vydává na nehrdinskou cestu,“ popsal herec magazínu Vanity Fair. Naráží tím na fakt, že Paul nechce žádná dobrodružství. Odolává jim, ačkoliv okolnosti tomu chtějí jinak.

Režisérem snímku je Denis Villeneuve. Upozornil na sebe filmy jako Sicario: Nájemný vrah (2015), Příchozí (2016) nebo Blade Runner 2049 (2017). Scénář na motivy Herbertovy knihy napsal Eric Roth (Zrodila se hvězda, Mnichov).

Snímek je hvězdně obsazený. Kromě výše zmíněných herců Chalameta a Isaaca si ve filmu zahrají i Rebecca Fergussonová (Lady Jessica), Jason Momoa (Duncan Idaho), Dave Bautista (Glossu Rabban), Javier Bardem (Stiglar), Josh Brolin (Gurney Halleck) nebo Stellan Skarsgård v roli padoucha Vladimira Harkonnena.

Letošní Duna je již druhým pokusem o filmovou adaptaci. Ten první „spáchal“ v roce 1984 slavný režisér David Lynch (Twin Peaks, Mullholand Drive). Snímek se i přes vysoký rozpočet stal kasovním propadákem. Na filmu se mimochodem podílel i slavný švýcarský umělec H. R. Giger, autor designu Vetřelce. Pro Dunu navrhoval futuristicky vypadající nábytek.