Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

STRATILÍK: Hlavně, že je Karel spokojený

Kultura

  10:38
Oceněním Karla Gotta pořadatel Andělů jasně ukázal, kam chce hudební ceny dostat. A tak i když se akademici snažili svým rozhodováním držet úroveň, forma večírku jasně ukázala, že resuscitace nebyla úspěšná.

Hudební ceny Anděl foto: Reprofoto

Oproti dřívějším ročníkům je na místě pořadatelský tým kolem podnikatele Leška Wronky mírně pochválit. Po několika tragických letech předávání oživili a zmizela řada kontroverzních momentů. Třeba hlasování akademiků v přímém přenosu jen chvíli poté, co jim zazpívá jeden z nominovaných a cenu pak také vyhraje.

ČTĚTE TAKÉ

Zatleskat je třeba i dvojitému vítězství pro jesenické Bratry Orffy (kapela a album roku). Po období, kdy v Andělech bodovaly bezpohlavní údy českého šoubyznysu jako Nightwork či Mandrage, se člověk neubrání optimismu.

'Od popularity, kde je Gott stále králem, tady máme jiné žebříčky'

Ten ale trvá jen chvíli. Předávání hudebních cen Anděl 2013 bylo večerem kontrastů a podivné okamžiky s přehledem přehlušily nemnoho světlých záblesků. Spokojenost z hlasování odborné poroty vzala za své ve chvíli, kdy se na plátně vyjevilo obrázkové curriculum vitae Karla Gotta. Na fotkách se objímá či podává ruce s takovými exoty jako DJ Bobo či Drupi. A když mu pořadatel Wronka předal svou zvláštní cenu a mnohonásobnému slavíkovi se hluboce poklonil, působilo to, jako by se mu i poníženě omlouval, že jej Anděl tak dlouho obcházel. Ostatně jak si Gott ve své řeči trochu rýpl.

Škoda že na pódiu karlínského divadla nebyl nikdo, kdo by pánům připomněl, že Andělé, alespoň ve své dávné minulosti, oceňovali především kvalitu a jinakost na české popové scéně. Od popularity, kde je Gott stále králem, tady máme jiné žebříčky.

Frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo převzal Cenu Anděl 2013 za skladbu roku, kterou se stala píseň Cesta.

Zarážejícímu rozhodnutí se však nevyvarovala ani akademie. Jako písničku loňska vybrala song Cesta, kterou nazpívala kapela Kryštof s Tomášem Klusem. Pokud se akademici řídí poslechem rádia, jejich výběru se nedá nic vytknout. Ovšem u odborníků, jako jsou novináři a lidé z hudební branže, se čeká, že nebudou muziku jen pasivně konzumovat, ale i aktivně vyhledávat. Pak by totiž věděli, že píseň pochází z alba Inzerát vydaného už v říjnu 2012. Sám frontman moravské kapely Richard Krajčo je na tenhle fakt taktně upozornil.

Vtip o slepici a vajíčku

Rozkročenou atmosféru večera podtrhl rozhovor se slovenským zpěvákem Peterem Nagym. Jako host ve značně řídkém publiku zalitoval, že pod Tatrami podobné ocenění nemají a že českým kolegům upřímně závidí. Taková chvála asi pořadatele potěší a těžko říct, jak dlouho dopředu se na ní pracovalo. Veřejné uznání Andělům jistě pomůže, ale rozhodně ne od muže, který kdysi něco nazpíval a živý přenos rozřízne trapným vtipem o slepici a vajíčku.

PSALI JSME

Ani dlouho ohlašované změny a způsob oceňování tak nezměnily to hlavní. Opatrovníci Andělů je stále tlačí do sbližování s naleštěným světem lehké populární kultury. Na pomoc si sice berou Orffy, Dana Bártu či Lenku Dusilovou, ovšem cílem je něco jiného. Ve středu třeba Karlova spokojenost.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!