Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Struny podzimu uvedou poctu Zdeňku Liškovi i recitál Cassandry Wilson

Kultura

  6:00
PRAHA - Jubilejní dvacátý ročník festivalu vážné hudby, jazzu i world music proběhne od 5. října do 19. listopadu v Praze. Letos uvede mimo jiné poctu skladateli filmové hudby Zdeňku Liškovi, recitál zpěvačky Cassandry Wilson nebo koncert souboru Theatre of Voices Paula Hilliera, který rozezní prostor vítkovského památníků.

Cassandra_Wilson foto: Mark Seliger

Festival předznamená 29. dubna na Pražském hradě Jarní gala s houslistou Danielem Hopem. Přehlídku zahájí 5. října v pražské Státní opeře zpěvačka Buika původem z Mallorky.

Struny podzimu vzdají 9. října ve Foru Karlín hold českému filmovému skladateli Zdeňku Liškovi. Soubory Baborák Ensemble a Martinů Voices provedou suitu k Marketě Lazarové a Údolí včel. Petr Ostrouchov díla režiséra Františka Vláčila zpracoval do podoby filmové symfonie, kterou doprovodí projekce, vypravěč a dva vokální sólisté. „Jsem přesvědčený,že jeho hudba je schopna fungovat i sama o sobě bez filmových obrazů,“ řekl umělecký ředitel a zakladatel Strun podzimu Marek Vrabec.

Premiéry i návraty

 Téměř polovinu hlavního programu představují festivalové premiéry, druhou tvoří návraty festivalových hvězd. První z festivalových návratů bude 20. října v Českém muzeu hudby patřit korsickému sboru A Filetta. Před publikum předstoupí s libanonskou zpěvačkou Fadiou Tomb El-Hageovou. Klavírista Jason Moran v sólovém recitálu 2. listopadu v Lucerně spojí harlemské piano dvacátých let, chicagskou avantgardu let šedesátých i hiphopové téma. Americký houslista Gil Shaham přijede s newyorským orchestrem Sejong Soloists a 8. listopadu v Rudolfinu nabídne variaci na Vivaldiho Čtvero ročních dob. Na Pražský hrad 11. listopadu zavítá francouzský kontratenorista Philippe Jaroussky. V komorním programu představí písně na slova básníka Paula Verlaina.

Postminimalismus na Vítkově

V unikátním prostoru památníku na Vítkově se 12. října rozezní hlasy členů Theatre of Voices Paula Hilliera, aby za přítomnosti postminimalisty Davida Langa provedli jeho díla The Little Match Girl Passion a Ark Luggage. Cameron Carpenter v karlínském Foru 25. října představí vlastní verzi digitálního mobilního nástupce varhan (International Touring Organ).

Paul Hillier & Theatre of Voices

Pořadatelé připravili také novinku Encores, přídavky v podobě koncertů po skončení hlavního programu, které představí hvězdné hosty v komornější poloze. Tradičně nebude scházet víkend Struny dětem a závěrečná klubová noc Spotlight věnovaná mladým talentům a novým hudebním fúzím.

Autoři: ,