Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Struny podzimu zvou pěvce, jenž měl 'stopku'

Blízký východ

  17:00
PRAHA - Od posledního zářijového týdne až do 10. listopadu se rozezní Struny podzimu – šestnáctý ročník multižánrového hudebního festivalu. Protože má ve svém štítě cíl zaujmout nejen posluchače klasiky, ale také jazzu a příznivce hudebních experimentů, stojí za to si z programu vybrat to své včas.

Willard White vystoupí 20. října v Divadle na Vinohradech foto: Reprofoto

Dramaturgie letošního hudebního festivalu Struny podzimu (26. září až 10. listopadu) slibují „rytmy klubového jazzu, barokního bel canta, virtuózních houslí i ryčného akordeonu“. A také některé festivalové novinky. Koncerty obsadí různé pražské sály od malých klubů přes klasické koncertní domy a jeviště divadla či třeba scénu Minoru v dětském festivalovém víkendu.

Na zahajovací koncert (26. září ve Státní opeře Praha) se například se svým skvělým kvartetem v čele s Edselem Gomezem do Prahy vrátí vokalistka Dee Dee Bridgewaterová, která se s velkým úspěchem představila už na Jarním GALA pro Struny podzimu. Je respektovanou jazzovou vokalistkou a experti ji od počátku její kariéry považují za nástupkyni Elly Fitzgeraldové i Billie Holidayové. Letos vystoupila například na pozvání amerického prezidenta Obamy v Bílém domě, za album s poctou Billie Holidayové získala svou třetí Grammy, její světové turné je jednoznačně úspěšné. Ostatně i v pražském Obecním domě si prožila zasloužené ovace vstoje.

Dee Dee Bridgewaterová byla v 60. letech hlavní sólistkou orchestru vedeného Thadem Jonesem a Melem Lewisem. Zpívala s osobnostmi jako Sonny Rollins, Dizzy Gillespie nebo Max Roach, posléze na Broadwayi zazářila v muzikálu The Wiz a v dalších rolích, především v inscenaci Stephana Stahla Lady Day. Svou první Grammy získala za poctu Elle Fitzgeraldové.

Whiteova pocta Paulu Robesonovi

Jinou hvězdou, jejíž vystoupení rozhodně vybočí z rutinní klasiky hudebních festivalů, je sir Willard White a jeho Vzpomínka na Paula Robesona, kterou uvede 20. října v Divadle na Vinohradech. Statný černý pěvec s nádherným barevným a citlivě proměnlivým basem spolupracuje s prestižními světovými operními domy i orchestry – například s Londýnským symfonickým orchestrem, Královským orchestrem Concertgebouw či Bostonským symfonickým orchestrem. Přiznává své neobvyklé vzory – vedle Nata Kinga Colea k nim patří Paul Robeson, černošský americký zpěvák, herec, sportovec, spisovatel a také bojovník za práva černochů.

Vzhledem k jeho levicovým aktivitám nebyl Robeson ve Spojených státech až do konce 70. let v rozhlase slyšet. V Československu však (ze stejných důvodů, pro něž byl v USA blokován) vystupoval několikrát, v roce 1949 například na Pražském jaru. Na koncertě, jenž má být poctou Paulu Robesonovi, sir Willard White zazpívá písně, jež původně patřily právě do jeho repertoáru. Uslyšíme černošské tradicionály, rané jazzové písně, britské lidové písně, zpěvy ruských burlaků i slavný americký song z roku 1927 Ol’ Man River. Ke svému českému debutu přiveze sir Willard White také elitní hudebníky, třeba Guye Barkera, který spolupracoval například s Frankem Sinatrou či Stingem, nebo crossoverový smyčcový kvartet Pavao.

Budoucnost jazzu se potkává v Praze

 Jiným zajímavým bodem festivalu Struny podzimu bude také účast pianisty Roberta Glaspera a jeho akustického i elektronického uskupení. Provází jej pověst muzikanta, který je „budoucností jazzu“, protože inspirován hip hopem a gospelem „vrací jazz z piedestalu akademismu zpět do tepajících klubů“. Na Strunách podzimu Glasper zahraje s oběma svými formacemi. Koncertem Experimentu vyvrcholí 5. listopadu v Roxy/NoD festivalová platforma Spotlight, která je zaměřena na experimentálnější podoby současné hudby a míchání nejrůznějších žánrů.

Dalším hudebníkem, který se do Prahy vrací, je fenomenální izraelský hráč na kontrabas Avishai Cohen. Jeho jazzová hudba je obohacena o vlivy hudební kultury Blízkého východu, o podněty z africké lidové hudby i latinskoamerické rytmy. Do Prahy Avishai Cohen přiveze repertoár ze své nové desky Seven Seas, na které své skladby doplňuje interpretací písní sefardských židů. O tom, jak na domácí publikum zapůsobil jeho loňský koncert, svědčí i to, že jeho letošní pražský koncert je už vyprodán.

Programy pro děti

Obzvláště bohatý a pestrý program připravují Struny podzimu pro mladé publikum. A neví ždy jen čistě hudební. O víkendu 21. až 23. října bude pražské divadlo Minor patřit dětem. Festival tu nabídne zvláštní divadelní představení, koncerty, hudební a taneční workshopy, praktické dílny animace a beatboxu, dílničky zaměřené na kreativní práci s recyklovanými předměty, korálky, loutky nebo papírové hudební nástroje.

Vrámci dětských pořadů se tu diváci potkají s vokálním tělesem Yellow Sisters, Hradišťanem, který jim přiblíží poezii Jana Skácela či Františka Halase, vystoupí originální hráč na perkuse Václav Kořínek, „fyzický básník“ Petr Váša i folkjazzrocková hudební skupina Hm… čerpající podobně jako Hradišťan z textů předních tuzemských básníků.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...