130 let

The Impact Czech Young Writers Award

Studentská soutěž zná první vítěze

Kultura
  •   6:48
V prvním ročníku literární soutěže v angličtině The IMPAC Czech Young Writers Award zvítězila čerstvá maturantka Jana Frejová.
VÍTĚZOVÉ A POŘADÍ

kategorie do 19 let

VÍTĚZKA:
Jana Frejová: This Suit Does Not Suit Me

2. Martin Korábečný: In My Country, Far Off I Abide
3. Veronika Prokšová: The Voyage to the West
4. Kristina Dufková: Too Short Skirts
kategorie do 17 let
VÍTĚZ:
Matouš Turek: Sophocles, Rimbaud and Eliot: An Evolution of Estrangement

2. Benjamin Fistein: Everybody is a Stranger Somewhere
3. Pavel Malý: A Beach Walk
4. Filip Huta: A Stranger in the Mirror
kategorie do 15 let
VÍTĚZ:
David Randl: Bohemian in Prague... Foreigner?

2. Jiří Šmejkal: Foreigner
3. Ronald Winkler: Stranger
4. Tereza Stopková: Acting (to) Foreign?
celková vítězka
Jana Frejová: This Suit Does Not Suit Me
zvláštní čestné uznání
(za originalitu a nápaditost) 
Ronald Winkler: Stranger
První ročník českého kola Ceny mladých autorů IMPAC již zná svou vítězku. Stala se jí  Jana Frejová za esej s názvem This Suit Does Not Suit Me.

Na včerejším slavnostním vyhlášení v pražském hotelu Marriott si devatenáctiletá studentka převzala finanční odměnu deset tisíc korun a vedle toho se rovněž v červnu podívá na letošní předání Mezinárodní literární ceny IMPAC v Dublinu. Tam se vítězka setká rovněž s kolegy z dalších zemí a zúčastní se literárních seminářů na slavné Trinity College, kde studoval mimo jiné i nositel Nobelovy ceny za literaturu Samuel Beckett.

Soutěž, kterou spolupořádají Lidové noviny a První obnovené reálné gymnázium v Praze, byla vyhlášena ve třech věkových kategoriích. Porota ve složení Arnošt Lustig, Petr Fantys a Lawrence Hrubes vybírala vítěze z více než dvou set anglicky psaných esejů na téma „Cizinec“.

V kategorii do 15 let se vítězem stala esej Davida Randla s názvem Bohemian in Prague... Foreigner?, pojednávající o pocitech cizince v rodném městě, v kategorii do 17let uspěl Matouš Turek s textem Sophocles, Rimbaud and Eliot: An Evolution of Estrangement zpracovávající motiv odcizení v historii západní kultury a mezi nejstaršími pak nejlépe obstála pozdější celková vítězka Jana Frejová. Její esej Lidové noviny pro své čtenáře přeložily. Odkaz na originál stejně jako další texty a pak lze najít v tabulce vpravo.

Komunikace v angličtině
Cena mladých autorů je odnoží Mezinárodní literární ceny IMPAC. Poprvé byla uspořádána v americkém státě Connecticut. V dalších letech proběhla rovněž v Thajsku, Malajsii a Finsku, nyní se kromě České republiky rozbíhá The IMPAC Czech Young Writers Award také v Polsku a Ruské federaci. Snahou této soutěže je podpořit schopnost písemného vyjadřování a komunikace v anglickém jazyce.

Mezinárodní dublinská literární cena IMPAC vznikla v roce 1996 na popud dublinského starosty Gaye Mitchella. Jeho myšlenku následně podpořil prezident mezinárodní firmy IMPAC James B. Irwin, která má své evropské sídlo právě v irském hlavním městě.

Toto literární ocenění si během krátké doby získalo vysokou prestiž. A to nejen proto, že je spojena odměna sto tisíc euro, ale především proto, že si jej za román Srdce tak bílé odnesl populární španělský prozaik Javier Marías, za román Elementární částice francouzský kontroverzní autor Michel Houellebecq či loňský nositel Nobelovy ceny za literaturu, turecký prozaik Orhan Pamuk za román Mé jméno je červená.

Právě dosud poslední nositel nejvyššího literárního ocenění  Orhan Pamuk je spolu s Václavem Havlem mezi pozvanými hosty letošního ročníku.
Autor: Ondřej Horák
  • Vybrali jsme pro Vás